Střípky z Ukrajiny: Vyšetřování střelby na Majdanu, ,,strana války" a Porošenko zcela mimo

16.02.2015 8:08

Před pár dny podal demisi generální prokurátor Ukrajiny Vitalij Jarema. Příběh jeho vzestupu i následného pádu, na němž se prý pracovalo už od loňských parlamentních voleb, může být pro pochopení současné „nové“ Ukrajiny zajímavý. Ve svém komentáři na serveru Literárních novin to tvrdí analytička zpravodajských zdrojů Tereza Spencerová.

Střípky z Ukrajiny: Vyšetřování střelby na Majdanu, ,,strana války" a Porošenko zcela mimo
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tereza Spencerová, redaktorka Literárních novin

Spencerová na úvod připomíná, že Jarema od nástupu do čela prokuratury, kam ho po svém zvolení vytáhl prezident Petro Porošenko, sliboval na všechny strany modré z nebe – především prý prošetření masakrů na Majdanu a tvrdý tah na miliardy, které si nakradli Janukovyč a spol. Už v té době prý nicméně kolem něj a jeho nejbližších spolupracovníků začaly ožívat třebas i roky staré korupční kauzy, Jarema začal být srovnáván se svým (Janukovyčovým) předchůdcem a kleptokratem Pšonkou a ukrajinská média se „sama od sebe“ vrhla do protijaremovské kampaně.

Poslanci a média dle Spencerové Jaremovi vyčítali mnohé a především nedodržené sliby. Skutečnost, že po roce nestanul před soudem žádný z Janukovyčových oligarchů a zkorumpovaných politiků, natož aby se do země vrátily ulité peníze, dostalo Jaremu pod velký tlak. Když navíc v lednu oficiálně oznámil pro vládnoucí elitu údajně nepřijatelnou skutečnost, že první tři oběti z Majdanu nebyly zastřeleny z policejních zbraní, nýbrž loveckou puškou, byl jeho osud zpečetěn. Generální prokurátor nakonec sám podal demisi, aniž by čekal, až ho parlament oficiálně odvolá.  

Za vším stojí oligarcha Kolomojský

Zlomily Vitaliji Jaremovi vaz první nepohodlné výsledky šetření vražd z Majdanu, nebo to byl obecně „pan Čistý“, jediný svého druhu mezi kyjevskými elitami (a jako takový musel být vyštván)? Spencerová nabízí odlišný pohled, který prezentoval šéf ukrajinského Centra politického marketingu Vasilij Stojakin. Stojakin má prý za to, že za Jaremovým pádem byl střet s dněpropetrovským gubernátorem a oligarchou Ihorem Kolomojským (a dalšími členy „strany války“ typu premiéra Jaceňuka či šéfa Rady národní bezpečnosti Turčynova), který Jaremu vyštval z úřadu.

Celou situaci prý umožnila skutečnost, že prezident Porošenko se ocitl mimo ukrajinskou realitu. „Porošenko si jezdí po mezinárodních akcích, mává před kamerami různými věcmi, jejichž smysl nechápe ani on sám, a ztrácí přitom poslední páky k řízení státu,“ citovala Spencerová ukrajinského politologa.

Novým generálním prokurátorem se stal Viktor Šokin, který prý ve strukturách sovětské a posléze ukrajinské justice strávil několik dekád. Spencerová podotýká, že švagr manžela jeho dcery, je náměstek prokurátora Dněpropetrovské oblasti. A Šokin prý také mezi prvními svými kroky v úřadu odvolal podřízené, kteří se zabývali vyšetřováním vražd na Majdanu.

Celý text k přečtení ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…