Stropnický: Kritici sankcí, navrhněte alternativu. Putin skoro vždy udělá to, co západní svět nepředpokládá

03.09.2014 8:25

Ministr obrany Martin Stropnický (TOP 09) se chystá na jeden z nejdůležitějších summitů Severoatlantické aliance. V rozhovoru pro LN uvedl, že jeho přáním je, aby tam český hlas zněl koordinovaně, a zároveň chce, aby alianční hlas zněl silně a jednotně. Je zastáncem sankcí proti Rusku s tím, že vojenský konflikt je nemožný a nezodpovědný.

Stropnický: Kritici sankcí, navrhněte alternativu. Putin skoro vždy udělá to, co západní svět nepředpokládá
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Martin Stropnický je zastáncem tvrdého sankčního postupu proti Rusku a dodává, že vojenská odpověď není namístě. „Kritici sankcí by měli navrhnout alternativu. Ať ji řeknou, strašně rád si ji poslechnu. Sankce mají být racionálně cílené. Nebudou produktivní, pokud budou cílené na běžného ruského občana. Tomu Vladimir Putin předestřel vidinu velkého Ruska, jako klíčového světového hráče, to je něco, po čem se lidem stýskalo,“ míní Stropnický.

Ministr obrany je, jak sám říká,  zastáncem racionálního postupu. „Vojenský konflikt je nemožný a nezodpovědný. Buďme racionální a pokusme se kombinací různých možností – především diplomatické a sankční – vytvořit jasnou protiváhu jeho požadavkům,“ uvedl v rozhovoru pro LN k řešení ukrajinského konfliktu.

Stropnický také prozradil, co od summitu NATO očekává. „Na prvním místě je to, aby ten hlas zněl jednotně a silně. To znamená, aby došlo k základní shodě na všech důležitých bodech,“ míní ministr a uvádí některé z nich. „NATO musí zrevidovat své obranné schopnosti, pojmenovat jejich nedostatky a nalézt způsob, jak je odstranit. Dále NATO musí zlepšit kapacity sil rychlé reakce, již nyní má takzvané NRF. Britský premiér David Cameron navrhuje vznik sil, které by byly ještě před nimi předsunuté…“ říká Stropnický k hlavním tématům summitu s tím, že jednou z priorit je i financování Aliance. „Není možné, aby Spojené státy financovaly hříšníky rozpočtu NATO,“ tvrdí.

Putin je nejspíš producentem

Lidové noviny se Stropnického, jako divadelníka, ptaly, jaký kus nám Vladimir Putin předvádí. Daly na vybranou drama, absurdní drama a monodrama.

„Napadá mě spousta žánrů. Možná, že z těch, co jste jmenoval, tam kousek je. Je to ale improvizace. Jak víme všichni, dlouhodobějším cílem je vrátit Rusům na mezinárodním poli pocit důležitosti,“ říká Stropnický a dodává, že Putin volí prostředky zkratkovitě.

„Skoro vždy udělá to, co západní svět nepředpokládá. Ten demokratický západní svět si říká: Tohle přece nejde. Přesto to Putin udělá,“ míní.

LN se přidržely divadla a od ministra obrany chtěly vědět, zda je Putin v tuto chvíli producent, režisér, nebo hlavní hvězda souboru. „Možná producent je to správné slovo. Producent si nakonec vybírá lidi, vše financuje, rozhoduje,“ uvedl pro deník Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…