Stropnický a Gajdůšková jednali s církvemi o restitucích. Výsledek: Dohoda, že se dohodnou

17.12.2013 11:23

Dnes v Senátu jednala komise složená ze zástupců ANO a ČSSD s představiteli církví a náboženských společností o změnách v církevních restitucích. Účastníci se dohodli na pravidlech a základních oblastech. Jde o finanční náhrady, problematiku nemovitostí na Hradě a o principy v provedení restitucí a jejich transparentnost.

Stropnický a Gajdůšková jednali s církvemi o restitucích. Výsledek: Dohoda, že se dohodnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková sdělila, že se na schůzce všichni dohodli na pravidlech, podle kterých budou dál jednání probíhat. Scházet se budou nad předem domluvenými tématy a jednání se povede na základě podkladů expertů.

Hnutí ANO a ČSSD si podle Gajdůškové s představiteli církví a náboženských společností domluvili tři základní okruhy, a to nutnost řešení nejasných otázek okolo nemovitostí na Pražském hradě. Druhou velkou oblastí je celé téma finančních náhrad za nevydané nemovitosti a třetí oblastí jsou spíše principy při realizaci restitucí. Podle Aleny Gajdůškové má být celý proces přehledný, transparentní a veřejnost má mít dostatek informací. Církve by také měly zveřejnit, jak nakládají s vráceným majetkem. Další jednání komise se uskuteční už v lednu a bude se řešit problematika Pražského hradu.

Jednat se bude na expertní úrovni

O jednání informoval také generální sekretář ČBK Tomáš Holub. Uvítal, že se dospělo k dohodě o pravidlech jednání. Spočívají především v předem domluvených tématech, ke kterým experti připraví podklady a na základě faktů bude možné postupovat dál. Příští setkání komise by také podle domluvených zásad mělo být na církevní půdě.

„Jsem rád, že budeme jednat na expertní úrovni. Přineseme také vše o průběhu vyjednávání restitučního zákona, tak jak se vyvíjelo od roku 1996,“ uvedl Holub.

Připustil, že ve veřejnosti jsou restituce často vnímané jako nespravedlivé. Proto je třeba podle něj jednat na základě odborných podkladů s čísly, aby se ukázalo, zda je pocit nespravedlnosti oprávněný. Církve zastávají stanovisko, že současný zákon je v pořádku a čísly to chtějí partnerům v dialogu dokázat.

Je třeba elementární důvěra

Jednání se za hnutí ANO účastnil poslanec Martin Stropnický. „Rádi bychom začaly takzvaně od bodu nula. Protože výroky minulých měsíců z obou stran mohly narušit elementární důvěru, která je pro jednání nutná,“ uvedl v úvodu své řeči Stropnický.

Dále novinářům vysvětlil, že obě strany na jednání přicházejí s pevným pohledem na problematiku a na základě podkladů expertů bude teprve možné posoudit, kde je případně současný zákon nespravedlivý a kde je prostor pro nějaké korekce. Ke změnám hodlají prý obě strany dospět dohodou.

Tajemník Federace židovských obcí v ČR Tomáš Kraus ocenil složení komise a připustil, že restituce jsou skutečně ve veřejnosti vnímány jako něco nespravedlivého. Podle něj se o tom nyní budou bavit na základě čísel a faktů.

Důležité podle Krause je také zklidnění emocí na obou stranách. Kraus také souhlasí s tím, aby celý proces restitucí byl transparentní a aby veřejnost měla přístup k informacím.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…