Stropnický dnes bude jednat se švédským ministrem obrany i o Gripenech

29.01.2015 6:18

Ministr obrany Martin Stropnický se dnes sejde se svým protějškem Peterem Hultqvistem. Jednat budou o rozšiřování spolupráce v oblasti obrany nebo o zkušenostech s letouny Jas-39 Gripen.

Stropnický dnes bude jednat se švédským ministrem obrany i o Gripenech
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Mluvit by také mohli o plánu švédské armády na nákup moderních ručních zbraní, které by mohla případně dodávat i Česká zbrojovka. Švédové se také zajímají o ochranu proti zbraním hromadného cvičení. Ptát se tak mohou na centrum ochrany proti těmto zbraním, které ve Vyškově zřídilo NATO.

Hultqvist kromě ministerstva obrany navštíví také Centrum leteckého výcviku v Pardubicích a 21. základnu taktického letectva v Čáslavi. Ta je vyzbrojena stíhačkami Gripen. Česko v současné době vede se Slovenskem a Švédskem třístranná jednání. Pokud by si totiž Slováci pořídili švédské stíhačky, mohli by se čeští a slovenští letci účastnit společných výcviků a dojít by také mohlo ke vzájemnému hlídání česko-slovenského nebe.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…