Stropnický doufá, že se Sněmovna vrátí ke kybernetické obraně

27.07.2017 14:56

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) doufá, že Sněmovna na zářijové schůzi projedná novelu, podle níž by Vojenské zpravodajství získalo odpovědnost za kybernetickou obranu Česka. Sporná předloha je v dolní komoře ve druhém čtení, jež navzdory dvěma pokusům zatím zůstalo nedokončeno. Není tedy jisté, zda bude do říjnových voleb přijata.

Stropnický doufá, že se Sněmovna vrátí ke kybernetické obraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Účinná obrana proti kybernetickým útokům je v současnosti podle Stropnického nutností a bylo by naivní se domnívat, že se útoky Česku vyhnou. „Námitky některých poslanců proto vnímám jako obstrukční. Doufám, že se v září k přerušenému druhému čtení novely zákona o Vojenském zpravodajství vrátíme,“ citovalo Stropnického na dotaz ČTK ministerstvo obrany.

Kritici z řad poslanců vyjadřují obavy ze zásahů do soukromí lidí na internetu, výhrady vznášeli také poskytovatelé internetového připojení. Operátoři se obávají například možného narušení sítí, přičemž odpovědnost vůči klientům za bezporuchový provoz by zůstala na nich.

Ministerstvo obrany s námitkami nesouhlasí. Připomnělo, že Vojenské zpravodajství má vybudovat Národní centrum kybernetických sil na základě vládního akčního plánu ke kybernetické bezpečnosti. Úkolem centra není „odposlouchávat“ internet, ale zajistit aktivní obranu kybernetického prostoru, zejména kritické informační infrastruktury, zdůraznilo ministerstvo. Centrum by mělo operacemi v kyberprostoru také podporovat českou armádu při zahraničních operacích i obranu Česka v případě hybridního konfliktu.

Vojenská tajná služba by předlohou dostala po rozhodnutí vlády možnost připojit k zařízením provozovatelů sítí elektronické komunikace své vlastní „technické prostředky kybernetické obrany“. Sněmovní branný výbor už dřív doporučil úpravy, které mají zpřísnit kontrolní mechanismy a umožnit operátorům, aby se zúčastnili jednání o konkrétní podobě kybernetické obrany. Bezpečnostní výbor chce zpravodajcům výslovně zakázat vstup do obsahu internetu. Tyto návrhy by podle ministerstva omezily možnost případného úniku nebo zneužití dat, která by mohla být citlivá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…