Stropnický jednal s německou ministryní o zadržených členech OBSE

28.04.2014 8:28

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) jednal s německou ministryní obrany Ursulou von der Leyen o členech mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě zadržených na Ukrajině. ČTK to oznámil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Členy mise, mezi nimiž je i příslušník české armády, zadrželi v pátek proruští ozbrojenci. Německá ministryně se Stropnickým mluvila o vzájemné spolupráci.

Stropnický jednal s německou ministryní o zadržených členech OBSE
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Paní ministryně zdůraznila, že Německo bude postupovat tak, aby dosáhlo propuštění všech zadržovaných bez výjimky. Své kroky v příštích dnech bude úzce koordinovat se zeměmi, které mají mezi zadrženými své občany, tedy ČR, Polskem a Dánskem. Německo jedná i s ruskou stranou," uvedl Stropnický. Povstalci v neděli propustili ze zdravotních důvodů švédského člena mise, který trpí cukrovkou.

Ponomarjov navrhuje výměnu členů mise za separatisty vězněné ukrajinským režimem

Zadrženou skupinu tvoří podle OBSE kromě již propuštěného Švéda tři němečtí vojáci a německý překladatel a vojenští zástupci z Česka, Polska a Dánska. Separatisté v neděli předvedli zadržené před novináře na tiskové konferenci v budově městského úřadu ve Slavjansku. Členové mise byli v civilních oděvech a působili dojmem, že jsou v dobrém zdravotním stavu.

„Jsme důstojníci OBSE s diplomatickým statusem," prohlásil jménem skupiny její šéf, německý plukovník Axel Schneider. „Naše přítomnost ve Slavjansku je bezpochyby politickým nástrojem pro ty, kdo v regionu rozhodují. Využijí ji při vyjednávání," dodal. Samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov navrhuje výměnu členů mise za separatisty vězněné ukrajinským režimem.

Český voják má hodnost podplukovníka a v armádě působí v odboru kontroly odzbrojení, informovalo ČTK české Ministerstvo obrany. Ozbrojenci podle německých zdrojů zajali také pět ukrajinských vojáků, kteří mezinárodní tým doprovázeli, a jejich řidiče.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …