Stropnický má problém? Zemanův Veleba odsoudil jeho nejnovější zákon

14.04.2015 11:12

Senátor Jan Veleba, předseda zemanovské Strany Práv Občanů, spolu se svým poradcem pro otázky branné politiky státu napsal článek na ParlamentníchListech.cz, kde popisuje, jestli má současná vláda mandát na usnesení branného zákona. Vysvětluje také, zda má odvodní řízení v době míru vůbec smysl a s ním spojené náklady.

Stropnický má problém? Zemanův Veleba odsoudil jeho nejnovější zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Dle předsedy strany SPO má vláda mandát na zavedení branného zákona, jelikož byla legitimně zvolena v demokratických volbách. V České republice existuje Parlament se dvěma komorami, které jsou zárukou demokracie, a v případě odhlasování většinou, je vše legitimní. Sám však dává přednost možnosti referenda, podotýká však, že v tomto případě nic není v rozporu s demokracií, pakliže legitimní vláda zákon schválí.

Podle Jana Veleby při zpracovávání novely o branném zákoně docházelo k mnoha změnám, za největší změnu považuje „možnost zahájit na základě nařízení vlády odvodní řízení ještě před vyhlášením stavu ohrožení státu“. Podotkl tedy, že s nařízením může prý vláda přijít i v době míru a řekl, že ministr obrany Martin Stropnický tento návrh obhajoval s tím, že vláda s nařízením může přijít, pokud nastane pouhý pocit reálného nebezpečí.

Dle Veleby je tak hlavním smyslem celé novely provedení odvodního řízení u osmnáctiletých občanů „již v míru“. Ministerstvo obrany prý novelu odůvodňuje tím, že hlavní změna bude úřední úkon, který posoudí zdravotní a osobnostní způsobilost občana pro vykonávání vojenské služby. Vše se bude evidovat do databáze, ze které se bude mít ministerstvo možnost dozvědět, kolik jedinců je schopných boje v případě válečného stavu, zároveň se bude evidovat i to, kolik lidí je ochotno se podílet na obraně země.

Celý Velebův článek zde

Veleba však míní, že k vytvoření evidence, která by informativně sloužila ke zjištění, kolik máme bojeschopných občanů, stačí prý pouhý dotazník, který by byl finančně i byrokraticky mnohem méně náročný. Jednou z dalších nepromyšlených částí návrhu je podle Veleby to, že v případě, že bude osmnáctiletý jedinec shledán bojeschopným, toto rozhodnutí platí pouze ten den. Zítra nebo za dva dny se prý může vše změnit a jsou tak nutná další přezkumná řízení.

Veleba míní, že plánované odvodní řízení nemá v míru žádný smysl a ani nenaplňuje cíle, které uvedlo Ministerstvo obrany, jelikož po přezkoumání jedince nenásleduje povinné vojenské cvičení. Zároveň podotýká, že odvodní řízení nebude určitě zadarmo a dají se očekávat vysoké náklady na lékaře.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…