Stropnický má v ANO zásadní problém. Mocní lidé, Žilková a další věci, které se jinde nedozvíte

29.01.2015 13:55

Ministr obrany se podle výzkumů oblíbenosti agentur STEM nebo Phoenix research řadí na přední místa Sobotkova kabinetu. Pšenka mu ale přestala kvést v mateřské organizaci, v hnutí ANO. Problém je mnohem hlubší, než se zdá. Jak se nám exkluzivně podařilo zjistit, problémy a nespolehlivost projevuje nejen on, ale i jeho syn, radní Matěj Stropnický, či herečka Veronika Žilková, která působí v ANO na Praze 6, v Suchdole.

Stropnický má v ANO zásadní problém. Mocní lidé, Žilková a další věci, které se jinde nedozvíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

V čem tkví zásadní problém? Podle našich zjištění přímo z hnutí ANO panuje nespokojenost hned v několika směrech. Prvním je skutečnost, že Matěj Stropnický, radní na magistrátu metropole, opakovaně hlasoval proti koaličním dohodám. Podrazil tak ANO, lidovce nebo zelené. Mezi zastupiteli se o tom ovšem nikomu hovořit nechce. Zejména ne Stropnickému. "Veronika Žilková má navíc enormní ambice v rámci ANO, snaží se prakticky ovládnout ANO na Praze 6," řekl ParlamentnímListům.cz nejmenovaný zdroj. "Velice se snažila o to, aby měl Stropnický nominace alespoň z Prahy 6," řekl nám zdroj z Poslanecné sněmovny.

ParlamentníListy.cz se snažily zjistit, zdali je možné, že i přes výtky se Stropnický jeví coby příhodný nástupce současného šéfa ANO, ministra financí Andreje Babiše. "Martina Stropnického nevidím jako nástupce Andreje Babiše. Vidím ho jako vhodný článek do týmu, který hnutí může dát možnost náhledu na problémy trochu jinou optikou," řekl naší redakci Tibor Batthyány, primátor statutárního města Liberec. Miroslav Žbánek, místopředseda oblastní organizace ANO 2011 na Olomoucku, Stropnického jako Babišova epigona také nevnímá. "Pan Stropnický bezesporu prokázal, že dokáže zastávat post ministra svěřeného resortu obrany a svými výsledky rozptýlil pochybnosti, které před jeho jmenováním někteří vznášeli. Má nejen veškeré odborné, ale i osobnostností předpoklady zastávat vrcholovou funkci v hnutí. Otázka nástupnictví však podle mne není na pořadu dne," konstatoval. Stejně se vyjádřil i pražský poslanec a místopředseda krajské organizace Praha Matěj Fichtner.

"Při vší úctě k panu Stropnickému musím říci, že si ho v této pozici představit nedokážu. Je to člověk, který má určitě také své kouzlo, je pracovitý, ale abych byla upřímná, nevidím v současné době nikoho, kdo by se se současným předsedou a ministrem financí Andrejem Babišem mohl poměřovat," uvedla Radka Maxová, poslankyně a krajská předsedkyně ANO 2011. "Uvažovat o jakémkoli nástupci předsedy, který právě začal vítězit a já chci, aby vítězil ještě dlouho, je taktéž hloupost," dodal poslanec Martin Komárek. "Pana ministra Stropnického jsem viděl pouze dvakrát, a nemohu tedy soudit, zda by byl vhodným nástupcem pana předsedy Babiše," konstatoval Daniel Hovorka, předseda místní organizace ANO - České Budějovice. A ideální předseda? "Neexistuje, proto Andrej Babiš je ideální předseda," uzavřel.

Pod co se ale nechtěl nikdo podepsat, ačkoli se na tom shodlo hned několik členů od západu po východ, je fakt, jak urputně se Stropnický snaží získat nominaci do vedení hnutí. "Ano, mohu potvrdit," zaznělo hned z několika stran. Podle našich zjištění znělo doporučení Andreje Babiše tak, aby jednotliví kandidáti na místopředsedy získali především nominaci své mateřské organizace. A tam Stropnický pohořel. V Praze mu podporu nevyslovil nikdo. Jak se nám podařilo zjistit, jednu nominaci ale přeci jen získal, a to z Karlovarského kraje.

Stropnický za Babiše? Ani omylem

"Nepředpokládám, že by on sám kandidoval či uvažoval o kandidatuře na předsedu Hnutí proti tak výrazné osobnosti jako je Andrej Babiš," řekl ParlamentnímListům.cz předseda oblastní organizace Vyškov Lukáš Kmenta na dotaz, jak vysoké jsou Stropnického ambice. Ani tím ale souboj nekončí. Podle informací, které probleskly tiskem, vede ministr obrany neviditelnou při s Radmilou Kleslovou, starostkou Prahy 10 a zároveň šéfkou pražské organizace ANO. Paradoxně: proti Kleslové oproti Stropnickému naší redakci neřekl nikdo nic negativního. Sama pražská předsedkyně ParlamentnímListům.cz přiblížila, že rozhodně nebude bojovat o post prvního místopředsedy. Potvrdila však aspiraci na řadovou místopředsedkyni. "Ano, to mohu potvrdit," konstatovala Kleslová, kterou většina novinářů považuje za extrémně silnou zákulisní hráčku.

Na to, zdali by Martina Stropnického vnímali jako budoucího šéfa ANO, jsme se zeptali i ve východních Čechách. Předsedkyně ANO v Žamberku Zdena Šebková však tuto variantu striktně odmítla. "Pana Stropnického nevnímám jako možného nástupce, protože podporuji jedině pana Andreje Babiše a můj názor na něj je takový, že se svého postu ministra ujal velice dobře." "Stropnického jako nástupce pana Babiše nevnímám, a to proto, že mu chybí jistá bezprostřednost v komunikaci, jako je tomu u pana Babiše, což je pro veřejnost alespoň v mém okolí to hlavní, proč volí hnutí ANO. Toto platí obecně, není sice populární říkat, že je to hnutí jednoho muže, ale pan Babiš je v současné době nejvýraznější politik," sdělil naší redakci svůj osobní pohled na věc Jan Latoň z organizace ANO v Hlučíně v Moravskoslezském kraji.

Sběratel Faltýnek

Podle dosavadních zjištění to s Martinem Stropnickým nevypadá nejlíp. Soudě podle toho, jak problematická byla cesta s jeho nominacemi do vedení, to vypadá, že by v něm nakonec vůbec nemusel usednout. Opačné je to u předsedy klubu poslanců Jaroslava Faltýnka. Ten prý putuje jako bumerang po celé republice a sbírá jednu nominaci za druhou. Obdobně se v nedávné době choval socialista Jeroným Tejc. Zdali pánům jejich cíl v podobě místopředsednických postů vyjde, uvidíme po sjezdech.

Šéf hnutí, vicepremiér Andrej Babiš, zatím nemá pro boj o předsednickou pozici protikandidáta. Co se týče místopředsedy, tak krajské buňky vybraly už několik adeptů. Kromě Faltýnka se objevila jména místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslavy Jermanové, ministra obrany Martina Stropnického, místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Volného, jihočeské poslankyně Radky Maxové, poslance Martina Komárka, pražské starostky a předsedkyně Radmily Kleslové nebo šéfa hospodářského výboru sněmovny Ivana Pilného.

Statutárním orgánem hnutí ANO je předsednictvo, které kromě předsedy tvoří první místopředseda, až čtyři další místopředsedové a maximálně osm řadových členů předsednictva. Vládní hnutí nyní nemá žádného místopředsedu. Čtyři místopředsedové, kteří byli zvoleni na sněmu v březnu 2013, rezignovali záhy po sněmu a jejich místa dosud nebyla obsazena. Na podzim post první místopředsedkyně opustila Věra Jourová, která se stala členkou Evropské komise.

Celostátní sněm ANO, který rozhodne o novém vedení hnutí, proběhne o víkendu 28. února a 1. března v Praze.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…