Stropnický nabádá Čechy k opatrnosti: V Polsku se s americkým konvojem srazilo osobní auto

27.03.2015 14:41

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se domnívá, že vyvolaný veřejný „humbuk“ kolem amerického konvoje je jen uměle vyráběný. Není prý na místě hovořit o dvou táborech, kde jeden je pro konvoj a druhý proti, jelikož ten tábor, který je proti konvoji, čítá jen 16 procent obyvatelstva republiky.

Stropnický nabádá Čechy k opatrnosti: V Polsku se s americkým konvojem srazilo osobní auto
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Americký vojenský konvoj má překročit hranice České republiky v neděli a opustit naše území ve středu. Podle průzkumu agentury STEM/MARK vojenský americký konvoj nevadí čtyřem pětinám obyvatelstva, a dokonce 69 % chápe tento akt jako vyjádření spojenectví ČR v rámci Severoatlantické aliance.

Deník se dotázal Martina Stropnického, zda je oprávněný rozruch kolem amerického konvoje, když v pobaltských zemích a v Polsku byli američtí vojáci vítáni dokonce s nadšením. „Ten humbuk vůbec není úměrný procentu hlasů, které mají nějaké výhrady. Je to především mediální téma,“ odpověděl Stropnický s tím, že prý sice existují i negativní nálady vůči konvoji, ale ta část, která je proti konvoji, je prý značně menší než ta, které konvoj nevadí. Má se prý jednat o 16 procent obyvatel, kteří jsou jeho odpůrci.

Češi mají možnost zjistit, co jsou američtí vojáci zač

Podle Stropnického nejde o žádnou provokaci vůči „nepříteli“, jde prý jen o ukázku našim obyvatelům, že jsme součástí Severoatlantické aliance, a jde především prý o to, aby naši občané na základě zastávek vojenského konvoje zjistili, co jsou ti američtí vojáci vůbec zač. „Proto jsem rád, že v místech zastávek konvoje dojde ke kontaktům s místními obyvateli,“ vysvětlil Stropnický výhody průjezdu vojenského konvoje.

Ministr dále řekl, že plánuje setkání s americkými vojáky, kde je prý neformálně pozdraví. Prozradil, že s nimi má jen ty nejlepší zkušenosti, protože měl příležitost se s nimi setkat například v Kábulu. Podle jeho slov se s členy armády USA chtějí sejít i různí politici a známé osobnosti, aby je pozdravili. Ovšem ve sportovním duchu, jelikož to není „návštěva u královny“.

Stropnický si je jist, že vláda postupovala zcela v souladu se zákonem, když nepožadovala souhlas sněmovny k pobytu amerických vojáků na našem území, pokud pobyt nepřekročí 48 hodin, ale pokud ano, musí ho prý schválit Parlament ČR. Stropnický však míní, že by to nic nezměnilo. „Myslím, že souhlas sněmovny by na to neměl velký vliv. Komunisty bychom určitě nepřesvědčili, ti budou mluvit stejně, protože potřebují udržet své voliče,“ prohlásil ministr obrany.

„Žádná rozumná alternativa k NATO neexistuje a není důvod ji hledat ani o ní spekulovat,“ prohlásil ministr Stropnický s tím, že je vlastizradou zpochybňování našeho spojenectví. „Jedním z groteskních paradoxů je, že na mě někdo podal trestní oznámení pro vlastizradu,“ řekl Stropnický pro Deník.

Ministr obrany ujistil obyvatelstvo, že kdyby došlo k případné kolizi či přestupku, řešila by to v prvé řadě Policie ČR či Vojenská policie, až na třetím místě by prý to byla americká jurisdikce. Apeluje tak na občany České republiky, aby se chovali maximálně zodpovědně, a zmínil incident z Polska, „kdy si při předjíždění kolony někdo natáčel vojáky na mobil a zároveň řídil auto, takže to skončilo kolizí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…