Stropnický navštívil generální štáb, nepovolil dotazy

31.01.2014 12:28

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) dnes poprvé ve funkci navštívil sídlo generálního štábu. Dosavadní herec a diplomat nemá až na dobu, kterou strávil povinnou vojenskou službou, s armádou zkušenosti. Jeho odbornou způsobilost před jmenováním zpochybňoval prezident Miloš Zeman. Stropnický měl dnes po návštěvě štábu tiskové prohlášení, po něm ale nebyly povoleny dotazy novinářů. Všechny priority Stropnický oznámí v pondělí, kdy chce představit i tým svých spolupracovníků.

Stropnický navštívil generální štáb, nepovolil dotazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Nový ministr obrany se v budově dejvického armádního velitelství sešel s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem. Generál ho seznámil s tím, jak je armáda organizována a kteří lidé velí jejím složkám. „Já jsem z toho dnešního setkání měl velice dobrý pocit," řekl Stropnický novinářům. Dotazy nebyly povoleny, údajně kvůli tomu, že ministr nemá v náročném programu čas.


Náčelník štábu uvedl, že nového ministra během zhruba hodinové schůzky informoval pouze v hrubých rysech. „Ke všem otázkám se budeme následně ještě vracet," řekl Pavel.


Stropnický v minulosti působil v diplomacii, se silovým resortem nemá zkušenosti. Když ho jeho hnutí ANO do čela ministerstva navrhlo, vyjadřoval prezident Zeman opakovaně pochyby o jeho odbornosti. Hlavu státu o vhodnosti jmenování Stropnického ministrem přesvědčoval osobně i lídr hnutí a současný ministr financí Andrej Babiš.


Vojáky si Stropnický zřejmě příliš nenaklonil tím, že oznámil úmysl stáhnout z projednávání ve sněmovně novelu zákona o vojácích z povolání. Údajně chce dokument, který připravila úřednická vláda, ještě jednou detailně prověřit. Novela počítá s navýšením platů vojáků na nižších pozicích, což by mělo pomoci armádě uspět na trhu práce a přilákat do uniforem nové lidi.


Stropnického uvedl do funkce ministra obrany předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve čtvrtek. Ministerstvo převzal od svého předchůdce, nestraníka Vlastimila Picka. Někdejší šéf generálního štábu by měl nově pracovat jako poradce prezidenta Miloše Zemana. Stropnický si od toho slibuje, že bude s Pickem moci často konzultovat armádní témata.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…