Stropnický nekompromisně: Od Junckera nelze čekat politickou odvahu

28.06.2016 15:32

Pro reformu Evropské unie je třeba dobře vedené Evropské komise, takovou ale nynější komise v současném složení není. Na Žofínském fóru to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Od předsedy komise Jeana-Clauda Junckera podle něj nelze očekávat ani politickou odvahu, natož vůli k posunům, které by EU učinily pro lidi přijatelnější.

Stropnický nekompromisně: Od Junckera nelze čekat politickou odvahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Stropnický se důsledkům brexitu věnoval v obsáhlém projevu na dnešním Žofínském fóru v Praze, které bylo věnováno armádě a bezpečnosti. Odchod Británie podle něj bude v otázce bezpečnosti velmi citelná změna, i když zůstává členem NATO. Řekl, že přišel v nejhorší dobu, kdy se na východní hranici Evropy agresivně tlačí Rusko a usiluje o rozbití zbytků evropské politické jednoty a kdy islámský terorismus a extremismus tlačí migrační vlny uprchlíků do Evropy. Varoval před řetězcem „malých politických chyb“, které mohou vyústit ve fatální krizi.

Britské referendum podle Stropnického rozhodlo téma migrace. „Nezvládnutá migrační politika ze strany Evropské komise a řady velkých unijních členů prohrála klíčovou volbu voličů za kanálem. A rozhodně to nemusí být prohra poslední,“ řekl ministr. Dodal, že by se neměl podceňovat dominový efekt, který může britský odchod spustit.

Stropnický souhlasí s tím, že brexit je vhodnou příležitostí pro reformu EU. Domnívá se, že pro vážně míněnou reformu je potřeba schopné a dobře vedené Evropské komise. Nynější komise v současném obsazení to ale podle něj být nemůže. Poznamenal, že od Junckera nelze očekávat ani politickou odvahu, natož vůli k jakýmkoliv posunům, které by EU učinily pro občany přijatelnější a srozumitelnější. Zároveň řekl, že mu požadavek na okamžitý odchod Británie z EU v prvních okamžicích po zveřejnění výsledků referenda připomínal spíše chování uražené slečinky než uvážlivé a diplomatické vyjádření politické figury, která je za negativní výsledek referenda minimálně spoluzodpovědná.

„Evropská komise, včetně jejího vedení, mě nepřesvědčila o tom, že by měla nějakou sebereflexi. Naopak některá vyjádření pana Junckera byla dost nešťastná: ‚Ať si jdou‘ a podobně. To si nemyslím, že je ten nejlepší způsob, jak dohodnout nějaký vyvážený intenzivní vztah, protože ta potřeba je nadále vzájemná jak Evropy, tak Británie,“ řekl Stropnický ČTK a ČT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…