Stropnický promluvil o armádě i proč nenechal zahrát hymnu na armádním plesu

10.04.2014 18:35

O tom, co české armádě hrozí, pokud stát bude i nadále snižovat výdaje na obranu, zda by měla vojska NATO zasáhnout na Ukrajině či proč zakázal na armádním plese hrát českou hymnu, diskutoval ministr obrany Martin Stropnický (ANO) s moderátorem Martinem Veselovským v dnešním pořadu 20 minut Radiožurnálu.

Stropnický promluvil o armádě i proč nenechal zahrát hymnu na armádním plesu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Stropnický

Stropnický upozornil, že už v současnosti je v české armádě kvůli rozpočtovým škrtům výrazně méně lidí, než by mělo být. Zatímco tabulková místa počítají s 25 tisíci vojáky, ve skutečnosti jich je o šest tisíc méně. Proto je přesvědčen, že pokud se mu podaří v rezortu dosáhnout určitých úspor, nemělo by se stát, že tato úspora „propadne do státního rozpočtu“, ale měla by být zohledněna v určité formě navýšení rozpočtu Ministerstva obrany.

Podle Stropnického už v současnosti hrozí, že česká armáda nebude moci vyhovět žádostem o vyslání některých jednotek na zahraniční mise. „OSN po nás chce polní nemocnici, ale toho nejsme schopni, také nemůžeme poskytnout vrtulníkovou jednotku, což jsou právě ty oblasti, v nichž jsou čeští vojáci dobří i v mezinárodním měřítku."

Zásah NATO na Ukrajině je z oblasti science fiction

Ohledně dnešního výroku premiéra Bohuslava Sobotky, podle něhož by měla vojska NATO zasáhnout jen v případě napadení členského státu NATO, nikoliv na Ukrajině, Stropnický uvedl, že kdyby ruská vojska překročila hranice, Ukrajinci by se pravděpodobně aktivně bránili. V takovém případě by západní státy přikročily k masivním sankcím, ale kdyby se do toho „zamíchalo“ NATO, vznikla by „třaskavina“. Stropnický se domnívá, že NATO by pouze posílilo obranu hraničních států Aliance. Vojenský zásah na Ukrajině označil za věc z oblasti science fiction.

Na armádním plese se nehrála hymna, protože tam nebyl prezident

Na závěr se Veselovský ministra zeptal, proč zakázal na plese Armády ČR hrát českou hymnu. Stropnický uvedl několik důvodů. Jako první zmínil fakt, že prezident se z účasti omluvil, dále mu připadalo „rozvojové“ hrát na plese hymnu. Na doplňující otázku moderátora, co tím myslí, vysvětlil ministr, že potřebu často hrát své hymny mají rozvojové země.

„Nebyli tam žádní extra hosté, tak jsem jim řekl, pojďte to udělat trochu odlehčeněji,“ dodal ministr. Na poznámku Veselovského, zda na plese, který se koná už 19 let, se nemohl některý z vojáků tím, že nebyla zahrána hymna, cítit dotčený, připustil, že to možné je. Stropnický zmínil i to, že jeho projev na plese byl odlehčenější, protože před ním už na plese jeden vážný proslov zazněl.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…