Stropnický prý chce vyházet velení armády

03.11.2016 9:05

Vyměnit nejvyšší armádní špičky prý chce ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Informoval o tom server Echo24.cz.

Stropnický prý chce vyházet velení armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Změna by se prý týkala i náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře. Ten je přitom ve funkci teprve přes rok. Podle serveru se Stropnický dlouhodobě potýká v rámci svého resortu s nedostatečnou podporou armádních činitelů.

Svůj záměr měl podle informací deníku Echo24.cz ministr konzultovat také s vicepremiérem a lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten mu to však měl rozmluvit.

Ministr Stropnický na přímý dotaz serveru Echo24.cz na to, zda vyjádřil nespokojenost se současným nejvyšším velením armády, uvedl, že jde o spekulace. Přesto přiznal, že se personální otázky v resortu diskutují.

Celý text je ZDE

Stropnický možná nedá peníze bojovníkům za svobodu

Ministr Stropnický také podle agentury ČTK připustil, že jeho ministerstvo přestane podporovat Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Podle ministra některá vyjádření již byla za hranou. Stropnický to řekl včera při jednání výboru pro obranu.

Ministr podle svých slov požádal své podřízené o důkladnou informaci, co se ve svazu děje. „Protože ty informace, které se dostávají na veřejnost, jsou docela alarmující, když odtamtud odcházejí lidé s lidickou minulostí nebo když odtamtud odchází jeden z našich nejstarších a nejúctyhodnějších veteránů, tak to nemůžu a nechci přehlížet,“ řekl novinářům.

Během jednání výboru řekl, že ze strany svazu dochází „k překračování morálního kodexu, který pak vrhá na podobné organizace špatné světlo“. Zároveň se podivil nad tím, že měl Svaz bojovníků za svobodu pro oslavu 28. října k dispozici velký sál v Národním památníku na Vítkově. Při jejich oslavě měl projev bývalý prezident Václav Klaus.

Pamětníci ze svazu odcházejí

Ministerstvo v návrhu rozpočtu na příští rok počítá s podporou spolku ve výši 200.000 korun. Stropnický připustil, že peníze svaz dostat nemusí. „Já to vůbec nevylučuji,“ řekl s tím, že se na celou záležitost podívá.

Loni opustily lidickou organizaci Českého svazu bojovníků za svobodu poslední tři žijící dospělé svědkyně lidické tragédie. Důvodem bylo zvolení bývalé novinářky a političky Jany Bobošíkové do čela lidické organizace.

Předseda hnutí Jaroslav Vodička čelil kritice za svůj projev při terezínské tryzně, proti kterému se ohradily židovské obce. Kvůli jeho výrokům o uprchlících ho označily za xenofobní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…