Stropnický se opřel do Putina a varoval před Temelínem

04.03.2014 19:12

Dnešním hostem pořadu Interview Daniely Drtinové byl ministr obrany Martin Stropnický. Ten se vyjádřil k nynější situaci na Ukrajině i k dostavbě Temelína. O dostavbu jaderné elektrárny mezi sebou soutěží tři firmy, jedna z nich je ruská.

Stropnický se opřel do Putina a varoval před Temelínem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Byl jsem od začátku zastáncem, že ruský prezident světovou veřejnost testuje," říká s tím, že si zřejmě bude otevírat zadní „vrátka". Ministr si to myslí poté, co slyšel dnešní proslov Vladimira Putina. „Vidím v tom náznak k jednání," komentuje dnešní slova ruské hlavy státu. Prezident Putin dnes mimo jiné řekl, že je jeho povinností chránit ty, kterým je činěno nějaké příkoří.

Podle ministra obrany je to ale akorát záminka, jak pro sebe získat strategické krymské území. „Je to klasický ruský scénář. Putin chce jen statečně ochránit trpící," ironicky podotýká Stropnický. Obyvatelům České republiky ale prý žádné riziko nehrozí. „České republice nehrozí žádné bezpečnostní riziko, ani to energetické," uklidňuje ministr.

Janukovyč v politice nemá co dělat

O poznání negativnější názory má Stropnický na exprezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče. Ten je podle něj již politickou mrtvolou a je správné, že ho Evropa za prezidenta již nepovažuje, i když dosud neproběhly řádné volby. „Pohled Ruska je na toto téma jednostranný. Janukovyč se stal jakýmsi místodržícím. Nebyly to podle mého názoru demokratické volby," je přesvědčený Stropnický.

Temelínem se nesmíme někomu upsat

„Temelín není obchod, Temelín je daleko víc," říká Stropnický. V tendru o dostavbu jaderné elektrárny je kromě Francie a Ameriky také Rusko. „Musí se ještě dořešit, zda je vůbec potřeba dostavba. Temelín má ale velký aspekt nejenom finanční, ale hlavně bezpečnostní," říká s tím, že například události na Ukrajině ho dovedly k přehodnocení některých názorů.

Musíme si podle ministra uvědomit, komu se na spoustu dalších let upíšeme. „Pokud je to stát, který se řídí mezinárodním právem a na který se můžete spolehnout, tak řešte jen finanční aspekty. My už jsme nyní prakticky energeticky závislí," dodává. Podle Stropnického by bylo vhodné se znovu zamyslet nad tím, ke komu se budeme poutat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…