Stropnický se sešel s polským ministrem a chválil: Je to regionální tahoun a inspirace

26.02.2015 19:55

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) byl hostem čtvrtečního Interview ČT24. Hovořil o situaci na Ukrajině, kde stále nepochybuje o aktivní vojenské účasti Ruska, o stavu české armády, v tomto směru ministr vzhlíží k Polsku. Stranou jeho pozornosti nezůstal sjezd hnutí ANO, který proběhne tento víkend na přelomu února a března. Projevuje se prý to, že ANO dělá pořádek.

Stropnický se sešel s polským ministrem a chválil: Je to regionální tahoun a inspirace
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr Stropnický se setkal s polským ministrem obrany a ocenil, že obrana je v této zemi vnímána jako priorita. "V tomto ohledu je pro nás Polsko inspirací a regionálním tahounem," podotkl šéf rezortu obrany hned v úvodu. "Já bych byl rád, abychom byli aktivnější ve vztahu s Polskem, myslím, že to smysl má," pokračoval v tématu.

Poláci budou poskytovat odbornou pomoc Ukrajině a Česko sáhne k témuž kroku, byť v menším měřítku. Mělo by jít především o vzdělávání ukrajinských vojáků v oblasti logistiky. "Budeme muset tu situaci vyhodnotit, s čímž nám pomohou experti na místě, některé státy jdou i cestou vyzbrojení Ukrajiny, třeba Velká Británie, ale my touto cestou nepůjdeme," uvedl ministr s tím, že trvá na diplomatickém řešení v rusko-ukrajinské krizi.

NATO je prý připraveno k obraně

Zopakoval také, že nepochybuje o ruském vojenském angažmá na Ukrajině. A jak to bude dál? "Pracuje se s variantou, že ten konflikt nebude krátkodobý," oznámil ministr s dovětkem, že o připojování Donbasu k Rusku se podle některých dokladů uvažovalo na ruské straně už před anexí Krymu. A pokud jde o NATO, to je připraveno bránit všechny své členy.

Pokud jde o českou armádu, tak navyšovat její rozpočet ze dne na den z jednoho procenta HDP na dvě je nemožné a podle ministra i neproinvestovatelné. Aliance prý oceňuje už to, že investice do obrany porostou. Existuje střednědobý plán armády toho, co bude potřebovat, přičemž se má toto vybavení soutěžit.

Hnutí ANO a Stropnického role

V závěru se vyjadřoval i k situaci hnutí ANO Andreje Babiše, které čeká o víkendu sjezd. Stropnický vzdal boj o post prvního místopředsedy, ale má aspiraci na další místopředsednické posty nebo jinou funkci, v níž by měl prostor pro prohlubování programových bodů hnutí ANO.

Nijak zvlášť se ale nechtěl vyjadřovat k pádu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. U jednání s ní prý nebyl, ale umí si představit, že bývá obtížné rozloučit se s některými pracovníky na jejich postech. Nic moc si nedělá ani z toho, že Babišova MF Dnes uvedla, že je se Stropnickým šéf strany nespokojen. Ministr obrany kontroval s tím, že si pamatuje výroky, v nichž ho předseda strany podpořil .

"My, jak se postupně dostáváme k nápravě řady věcí, tak to spoustu lidí ohrožuje," podotýká Stropnický k různým řečem, které kolují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…