Stropnický se vyjádřil k nejnovějšímu nápadu prezidenta Zemana. Vidí jej prý skepticky

19.11.2014 17:59

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a náčelník generálního štábu Petr Pavel se dnes na setkání s novináři vyjádřili k opakovaným žádostem prezidenta republiky Miloše Zemana, aby naše země vyslala své vojáky na mírovou misi OSN na Golanské výšiny na hranici mezi Izraelem a Sýrií.

Stropnický se vyjádřil k nejnovějšímu nápadu prezidenta Zemana. Vidí jej prý skepticky
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Stropnický sice řekl, že naše armáda je připravena žádosti prezidenta vyhovět za předpokladu, že mise českých vojáků pro ně nebude znamenat přímé a neúměrné ohrožení. Zároveň ale upozornil, že v nejbližších měsících prostor pro českou misi není.

Existuje ještě jedna varianta, veřejně se o ní ministr zmiňovat zatím nechce

Zmínil, že existuje ještě jedna varianta, ale o ní nechtěl mluvit kvůli tomu, že o ní ještě s náčelníkem generálního štábu nedebatoval.

Pavel upozornil i na další problém, s misí české armády musí souhlasit obě zúčastněné země. Zatímco v případě Izraele se dá jeho souhlas předpokládat, v případě Sýrie je situace obtížná. Protože na druhé straně hranice syrské území ovládají dvě různé povstalecké skupiny, není za Sýrii s kým jednat.

Mise na Golanských výšinách je zatím mrtvá

Navíc vojáci stávající mise OSN byli staženi na izraelské území. Mise OSN na Golanských výšinách je prý nyní „mrtvá“, a tak není české vojáky nyní „kam poslat“. Podle Stropnického Česko více přispěje k boji proti islamismu, když se bude podílet na výcviku irácké armády či Kurdů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…