Stropnický ukázal prstem: Tihle lidé měli kontrolovat vybuchlý sklad. Pak došlo i na Filipa

06.11.2014 21:55

Šéf resortu obrany Martin Stropnický (ANO) ostře zkritizoval předsedu komunistů Vojtěcha Filipa za cestu do Ruska. Z jeho úst padla řada důvodů, proč by český politik do této země neměl jezdit. Jde například o přílišnou koncentraci moci v Rusku v rukou úzké skupiny lidí. Ale to není zdaleka všechno. Následně hovořil o výbuchu muničního skladu. Ukázal na státní složky, které měly kontrolovat bezpečnost celého objektu. Stranou ministrovy pozornosti nezůstala ani bojeschopnost české armády.

Stropnický ukázal prstem: Tihle lidé měli kontrolovat vybuchlý sklad. Pak došlo i na Filipa
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ve čtvrtečním Hyde Parku České televize ostře zkritizoval šéfa komunistů Vojtěcha Filipa za cestu do Ruska. Pozval ho totiž Sergej Železňak, politik, který je na seznamu nežádoucích osob z pohledu Západu. Filipova cesta podle Stropnického narušuje jednotný postup EU vůči Rusku. Došlo i na výbuch muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku.

Filip dostal od Stropnického nakládačku

"Schvalování té cesty bylo nestandardní, ale s největší pravděpodobností bude tuto cestu hradit sněmovna,“ prohlásil hned na úvod Stropnický. Uznává přitom, že si sněmovna protiřečí, když ji svým vyjádřením odsoudila, ale pravděpodobně ji uhradí. Předseda sněmovny Jan Hamáček Filipovu cestu posvětil a podle všeho jeho rozhodnutí nebylo v rozporu s dosavadními zvyklostmi. Stropnickému se ale jednoznačně nelíbí, že Filip vyrazil do Ruska na pozvání člověka, který je na sankčním seznamu.

„Pan místopředseda jede na návštěvu země, která anektovala cizí území, kde je nepřehledná situace, a to říkám velmi mírně, na východě Ukrajiny. A ruské letouny narušují vzdušný prostor Aliance,“ vypočítává problémy, díky nimž by předseda KSČM Vojtěch Filip do Ruska jezdit neměl. On sám se ale bránil tím, že jede do Ruska hájit tisíce pracovních míst v Česku. Stropnický to ale vidí jinak.

„Tenhle argument se používá často u těch sporných cest, já bych k tomu byl skeptický. Přijde mi podivné, když jsme společně prosadili nějaké sankce a pak se tam jede radit člověk, jak to udělat, aby ty sankce neměly takový dopad,“ rozvinul svůj pohled ministr obrany. „Nemůžu považovat Rusko za demokratickou zemi, když tam mizí novináři a moc se tam koncentrovala do několika málo rukou,“ pokračoval Stropnický na adresu Ruska. Z tohoto vývoje se prý nikdo nemůže radovat, protože celý civilizovaný svět by ocenil předvídatelnější Rusko.

Šéf resortu obrany v pořadu také zdůraznil, že NATO není útočně laděným společenstvím, takže nelze říci, že by byl připravován útok proti Rusku. Naopak má pochopení z obav Poláků či Pobaltských států, které varují před možnou Ruskou agresí.

Diváky pak uklidňoval, že nad Českem žádné ruské letouny nelétají, ale kdyby se v našem vzdušném prostoru objevil nebezpečný letoun, který by nekomunikoval s našimi složkami, v krajním případě by byl sestřelen. Rozkaz by tomu vydal právě ministr obrany. „Byla by to moje odpovědnost," uzavřel toto téma.

Republikáni nejsou hrstkou militantních politiků

Ministr se vyjádřil i k volbám do Kongresu USA, kde jasně zvítězili pravicoví Republikáni, takže levicový Demokrat Barrack Obama bude mít problém při prosazování svých legislativních plánů. Stropnický ale zároveň zdůraznil, že Republikány nevnímá jako hrstku militantních politiků, ačkoli se můžou změnit některé akcenty zahraniční politiky USA.

Vyjádřil se i k tomu, jestli by se neměl stát českým velvyslancem USA. Tato informace zazněla v médiích. „Vypustila ji jedna mladičká slečna nejmenovaného deníku, která si na tom asi chtěla udělat ostruhy, a to se jí docela povedlo, protože když ji vypustíte do mediálního prostoru, tak ta si pak žije vlastním životem,“ uvedl ministr. Žádný takový přesun se prý nechystá.

Sklad munice ve Vrběticích

Následně se ministr rozhovořil o vybuchlém muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Své vysvětlení začal tím, že prostor využívala armáda už za první republiky, ale po roce 1989 došla armáda k závěru, že tento komplex nepotřebuje a pronajala ho soukromým subjektům, které měly licence k manipulaci s určitým vybavením.

V části toho komplexu údajně byla i honitba, mně se to zdá až absurdní, ale zdůrazňuji, že to nebyl armádní prostor,“ řekl Stropnický. Poslední kontrola tohoto území proběhla v květnu a vše bylo shledáno v pořádku. Kontroly provádělo ministerstvo vnitra. A šetření tohoto případu má nadále v rukou policie.

„Oni tam skladovali munici a měli na to licenci, kterou není snadné obdržet, ty seznamy munice tam jsou. Teď samozřejmě každého napadne, jestli ty seznamy odpovídají realitě. Já si dovolím říci, že z 80 % ano, ale přímá kontrola obsahu beden není věcí armády, ale Policie ČR,“ zaznělo ve studiu.

A když dnes někdo říká, že dlouho nevěděl, co v tom areálu bylo, tak tomu se prý ministrovi nechtělo věřit, protože řada lidí z okolí tam měla i práci. Na druhé straně uvedl, že je povinností státu postarat se o bezpečnost občanů. Proto v první fázi zabezpečení zaplatí stát. „Ale jinak je to právně docela problém, protože na tom místě s vysokou pravděpodobností zemřeli dva lidé, což je třeba prošetřit, zároveň nelze otálet s přemístěním té munice či ničením munice, kterou nelze transportovat, na místě,“ popisoval situaci šéf resortu obrany. „Samozřejmě počítáme, že si toho ty subjekty odvezou co nejvíc, ale s prominutím, my musíme vědět kam,“ pokračoval. V dalším kroku by měl komplex dojít důkladným pročištěním a následně bude rozhodnuto, co se stane dál.

Bojeschopnost Armády ČR

Ministr také hovořil o bojeschopnosti české armády. V tuto chvíli má asi 17 tisíc lidí, což není dostačující, ale ty jednotky, které máme, jsou velmi kvalitní a podle Stropnického to není jen několik elitních skupinek, které posíláme na mise. Postěžoval si ale na to, že u českých občanů každé desetiletí klesá fyzická vybavenost. „Říkám to nerad, ale je to tak,“ posteskl si ministr. Byl by ale také rád, kdyby se v horizontu deseti let podařilo rozšířit řady vojáků na 27 tisíc.

Promluvil také o novele zákona o branné povinnosti. Tu dodnes z občanů nikdo nesejmul, ale v současné chvíli je možné povolávat zálohy až v okamžiku bezprostředního ohrožení státu, což může být pozdě. „Proto se snažíme připravit mezikrok, v němž se odvedou třeba tři nebo čtyři ročníky, kde proběhnou zdravotní testy, a tak dále,“ uvedl ministr. Už jen u těch testů se ale předpokládá, že jimi projde asi polovina povolaných osob. A ty, které projdou, absolvují několikaměsíční výcvik.

Faktem ale je, že tento odvod nebude platit pro každého. Výjimky se dočká např. člověk pečující o nezletilou osobu nebo člověk, kterému v tom brání jeho náboženské přesvědčení a tak podobně. Lidé by si ale podle ministra měli zvyknout, že je obrana státu i jejich povinností, pokud to bude třeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…