Stropnický ve středu uzavře smlouvu se Slovenskem o ochraně nebe

10.02.2017 18:30

Ministr obrany Martin Stropnický ve středu v Bruselu uzavře smlouvu se Slovenskem o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru. Uvedlo to dnes tiskové oddělení Ministerstva obrany. Podle dřívějších informací by si česká a slovenská armáda měly začít pomáhat při ochraně nebe v létě. Stropnický také uzavře dohodu s Němci o úzké spolupráci 4. brigády s německou 10. obrněnou divizí.

Stropnický ve středu uzavře smlouvu se Slovenskem o ochraně nebe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

Smlouvu se Slovenskem již v lednu schválila česká vláda. Dokument dostanou ještě k posouzení parlamenty obou zemí a prezidenti k ratifikaci. Pokud bude schválen, piloti by mohli zasáhnout na území druhého státu i zbraněmi například ve chvíli, kdy by teroristi unesli civilní letadlo a chystali se s ním zaútočit.

Severoatlantická aliance zajišťuje ochranu svého vzdušného prostoru pomocí společného systému protivzdušné obrany (NATINAMDS). České letectvo do něj vyčleňuje dva stíhací letouny Gripen, které jsou poté pod aliančním velením. Systém je ale podle Ministerstva obrany určen výhradně k obraně před vojenskými hrozbami, a nezajišťuje tak obranu před civilními letouny zneužitými k teroristickému útoku. Takový případ ošetřuje právě smlouva se Slovenskem.

Počítá také s tím, že kdyby jedna z armád měla potíže kvůli krátkodobému i dlouhodobému výpadku své techniky a personálu, druhá strana jí vypomůže. S jiným státem Česká republika takovou smlouvu nemá.

Smlouvu Stropnický podepíše se zástupci Slovenska ve středu v Bruselu během jednání ministrů obrany NATO. Uzavře také dohodu s Německem o takzvané afilaci, tedy připojení 4. brigády k německé 10. obrněné divizi. Podle mluvčího Ministerstva obrany Petra Medka bude dohoda znamenat intenzivní spolupráci na společných cvičeních. Podrobnosti ministerstvo zveřejní po podpisu smlouvy.

O chystané spolupráci ve čtvrtek německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že by jedna česká a jedna rumunská brigáda měly být přičleněny k velení německé obrněné divize. Vojáci všech tří zemí by se měli společně vzdělávat a účastnit se společných cvičení, aby se zvýšila jejich společná bojová síla a možnost společného nasazení rozdílné vojenské techniky jednotlivých států. Německo podobným způsobem spolupracuje i s Nizozemskem, v současnosti jsou k německým velitelským strukturám přičleněny dvě třetiny nizozemských ozbrojených sil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…