Stropnický vyhlásil boj proti korupci. Pomoci mu má protikorupční tým

19.06.2014 15:23

Na ministerstvu obrany vzniká protikorupční tým, podřízen bude přímo ministrovi. Důvodem jsou nevýhodné nákupy z minulosti, řekl dnes novinářům ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Ministerstvo také podle něj vypíše nové soutěže u některých významných smluv, především těch, které se týkají informačních technologií.

Stropnický vyhlásil boj proti korupci. Pomoci mu má protikorupční tým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

 Tříčlenný protikorupční tým bude podléhat přímo Stropnickému, jednat se bude o lidi, kteří již na ministerstvu obrany působí a problematikou korupce se zabývali v inspekci ministra. "Chtěl jsem, aby ti lidé byli v mé bezprostřední blízkosti, abych se na ně mohl obracet s konkrétními případy," řekl Stropnický. Vzniknout by tým měl oficiálně od začátku července, dodal mluvčí ministerstva Jan Pejšek. 

Stropnický také řekl, že nechal zpracovat audit 22 zakázek nad 100 milionů korun, které mají v součtu hodnotu 15,5 miliardy korun. U části z nich podle něj ministerstvo vypíše nové tendry, nebo se pokusí s firmami dohodnout na výhodnějších cenách. 

Ministerstvo chce v příštích třech letech ušetřit peníze také zastavením několika projektů za více než miliardu korun. Stavět se nebude kampus univerzity ministerstva obrany v Brně za 500 milionů, neuskuteční se také rekonstrukce vojenského historického ústavu za 400 milionů korun. Peníze by měly jít na nákup vybavení vojákům nebo opravu techniky. Na provozních výdajích ministerstvo letos podle Stropnického ušetří 285 milionů korun. 

Úspory by podle něj mohly být důvodem k dalšímu navýšení rozpočtu ministerstva na příští rok. V současné době má Stropnický přislíbenu částku 43,5 miliardy korun. Původně pro rok 2015 počítal návrh státního rozpočtu se snížením výdajů na armádu o půl miliardy korun, z 41,8 miliardy na 41,3 miliardy Kč.

Česko vydává na obranu jen o něco více než jedno procento HDP ročně. Při vstupu do NATO se přitom zavázalo k tomu, že bude ozbrojené síly financovat alespoň dvěma procenty hrubého domácího produktu každý rok. Kvůli nízkým výdajům na armádu Prahu opakovaně kritizuje vedení NATO. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…