Studená válka opět na obzoru! Amerika chce v Evropě rozmístit pozemní střely proti Rusku

05.06.2015 13:33

Americká vláda zvažuje, v reakci na údajné ruské porušení odzbrojovací dohody z konce druhé světové války, řadu agresivních kroků, informovala agentura AP. Je mezi nimi prý i rozmístění pozemních střel v Evropě.

Studená válka opět na obzoru! Amerika chce v Evropě rozmístit pozemní střely proti Rusku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Podle agentury to je jedna z variant, které kabinet Baracka Obamy zvažuje v rámci přehodnocení celé americké politiky vůči Rusku. Jsou to opatření kvůli vojenskému zasahování Ruské federace na Ukrajině, ruské anexi Krymu a dalších kroků, které USA považují za konfrontační. Ve hře je prý také zlepšení schopností amerických jaderných zbraní, které dokážou ničit cíle na území Ruska.

Podle americké tiskové agentury to připomíná studenou válku. A problém bude ve vzduchu i poté, pokud se Bílý dům nakonec rozhodne tolerovat údajné testovací lety ruských střel, jejichž dosah porušuje smlouvu o zničení raket středního a kratšího doletu. Rusko naopak tvrdí, že smlouvu porušují Spojené státy budováním protiraketové obrany. Navíc není vůbec jasné, zda Rusko již rozmístilo podezřelé střely, nebo zda Washington podnikl nějaká vojenská protiopatření, pokud by Rusko zastavilo nasazení těchto raket.

Jak uvádí AP, jeden z poradců šéfa Pentagonu Robert Scher se v dubnu zmínil, že by protiopatření znamenala, že „bychom mohli napadnout rakety v Rusku“. Brian McKeon, další představitel Pentagonu, už v prosinci prohlásil, že tato možnost zahrnuje případné rozmístění pozemních střel s plochou dráhou letu v Evropě.

Podle agentury zároveň Pentagon odmítl žádost o poskytnutí představitele, s nímž by bylo možné téma prodiskutovat. „Účelem všech zvažovaných možností je přesvědčit Rusko, že porušováním smlouvy nezíská žádné významné vojenské výhody,“ sdělil pouze mluvčí, plukovník Joe Sowers. V únoru nicméně americký ministr obrany Ashton Carter uvedl, že je znepokojen tím, že Rusko údajně porušuje dohodu o zničení jaderných raket středního a kratšího doletu z roku 1987 a upozornil, že porušování smluvních závazků by otevřelo cestu k americké reakci „v naturáliích“, připomíná AP.

Summit G7 bez ruského prezidenta

Agentura AP zároveň poznamenala, že současná situace vypovídá o stavu, do něhož americko-ruské vztahy upadly. „Představuje to problém nejen pro Obamovu vládu, ale také pro Severoatlantickou alianci, jejíž východoevropští členové jsou zvláště podezíraví vůči ponechání ruských provokací bez odpovědi,“ napsala AP.

Už v neděli se sejdou na summit skupiny velkých světových ekonomik (G7), z něhož byl před časem ruský prezident Vladimir Putin vyloučen a na kterém se má jako hlavní téma probírat údajná ruská agrese. Ministr Carter se má zároveň dnes setkat v Německu s americkými veliteli a diplomaty kvůli vypracování strategie proti ruské vojenské intervenci na Ukrajině.

reklama

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …