Student se soudí s hygienou, chce chodit do školy. V prvním kole vyhrál, ale je mu to k ničemu

20.10.2020 19:16

Studenti zpět do škol? Hygienici si nemohou dělat, co chtějí. Jejich rozhodnutí musí být přezkoumatelná. Student v soudním sporu porazil Pražskou hygienu. Účinek na opatření to ale prý mít žádný nebude. Vláda už totiž rozhodla. Jágrová se chce i přesto odvolat. Zprávu přinesly Lidovky.

Student se soudí s hygienou, chce chodit do školy. V prvním kole vyhrál, ale je mu to k ničemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Anketa

Souhlasíte s nařízením nosit roušky venku?

57%
43%
hlasovalo: 15305 lidí

Pražský městský soud zrušil rozhodnutí pražské hygieny, které v září zakázalo osobní přítomnost vysokoškolských studentů ve výuce. Pravomocným rozsudkem vyhověl podané správní žalobě.

„Napadené nařízení je poměrně podrobně a konkrétně odůvodněno, pokud jde o popis zhoršující se epidemiologické situace v hlavním městě Praze. Obsahuje též uvedení sledovaných cílů. Zcela v něm však chybí jakékoliv zdůvodnění, proč je vydáván právě tento konkrétní zákaz osobní přítomnosti studentů na výuce při studiu na vysoké škole a jak jím bude dosaženo sledovaného cíle,“ konstatoval senát soudkyně Evy Pechové.

Rozhodnutí hygieny bylo platné od 21. září, trvat mělo do konce října. Hygienička Jágrová však poukázala na to, že vysoké školy jsou od 14. října uzavřené dle rozhodnutí vlády. Prohlásila ale, že hygiena proti rozsudku využije opravné prostředky. V tomto případě podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Žalobu podal student. Namítal, že bylo dotčeno jeho právo na vzdělání, protože distanční výuka není schopna plně nahradit výuku prezenční. Také kritizoval nepřezkoumatelnost rozhodnutí. Hygiena podle něj vůbec nezdůvodnila, proč uzavřela právě a jen vysoké školy, nikoliv školy střední nebo základní. Poukazoval také na to, že v Praze bylo možné i nadále pořádat divadelní představení nebo koncerty.

Soud mu v tom dal za pravdu: „Jen řádné odůvodnění rozhodnutí, ze kterého jsou zřejmé skutečnosti rozhodné pro jeho vydání, umožňuje jeho přezkum, tedy jeho kontrolovatelnost, a vylučuje libovůli při jeho přijetí,“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…