Student žurnalistiky na Patočkově webu: Okupační stávka je zcela v pořádku. Ať si pravičáci klidně křičí o neomarxistech

19.11.2019 19:10

Student žurnalistiky na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Kašpárek má za to, že okupační stávka té či oné budovy, např. slavné budovy filozofické fakulty, je v pořádku, ať už si pravice křičí, co chce o strašlivých neomarxistech.

Student žurnalistiky na Patočkově webu: Okupační stávka je zcela v pořádku. Ať si pravičáci klidně křičí o neomarxistech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pečeť Univerzity Karlovy

Před pár dny proběhla ve známé budově filozofické fakulty Univerzity Karlovy okupační stávka. Studenti stávkovali za zlepšení klimatu i za odstoupení rektora Tomáše Zimy ze svého postu. Ale když si tvořili transparenty, prý pomalovali podlahu, poškodili omítku v objektu a zabere nějaký čas fakultu zase dát do pořádku.

Okupační stávkující se zvěčnili na fotografiích na sociální sítích Facebook s Karlem Marxem na tričku a s hesly o tom, že je třeba změnit systém, kapitalistický systém, přičemž se svou akcí odvolávali na listopad 1989.

A Kašpárek v tom nevidí problém. Vedení univerzity totiž přislíbilo, že boj s klimatem vezme vážně a bude hledat cesty k energii z obnovitelných zdrojů a tak podobně.

Je to v pořádku i navzdory tomu, že to v některých kruzích vyvolává paniku.  

Morální paniku kolem okupační stávky lze nejlépe ilustrovat na nejnižších patrech žurnalistiky, konkrétně agrofertím bulváru Expres.cz. Ten pod motem ‚zprávy, které baví‘ poskytuje kromě vhledu do soukromého života celebrit také prostor pro nikým nevyvažovaná vyjádření Andreje Babiše, to vše doplněné o reklamy na ‚zázračné‘ léky prodávané z ruských domén či všelijaké podvodné investice zaštítěné falešnými recenzemi. Prvním výrazným textem o stávce je cosi – tvářící se jako zpráva – s titulkem ‚Neomarxisté obsadili Karlovu univerzitu! Netěší mě to, ale nepřekvapuje, říká proděkan‘. Autorem materiálu zahrnujícího všechny definiční rysy štvavého politického bulváru je Štěpán Karlesz. Jeho portfolio se honosí skvosty typu prapodivného textu neurčitého žánru o tom, že klimatická aktivistka Greta Thunbergová čistě podle jeho mínění ‚enormně zhubla‘,“ upozornil Kašpárek s tím, že roli ve stávce hrála i Marxistická alternativa, ale většina levicových skupin tímto uskupením opovrhuje.

Kašpárek označil stávku za vcelku poklidnou, které se způsobem sobě vlastním chopil bulvár, což příliš nepomohlo tomu, aby se širší veřejnost dozvěděla, co vlastně stávkující studenti požadovali, což je podle autora vlastně to nejzásadnější.

„Bulvár a pravicoví politici budou volat na poplach, i kdyby stávkující studenti nic neobsadili a řídili se tím, co jim dovolí vedení fakulty či správa rektorátu. Na tom, co se reálně děje, jim při jejich svaté válce proti neomarxismu zpravidla záleží jen málo. Obviněním z ultralevicové agendy a páchání chaosu koneckonců čelí i snad ještě ‚slušnější‘ stávkující středoškoláci,“ pokračoval Kašpárek.

Nakonec v textu pro web Jakuba Patočky Deník Referendum konstatoval, že navzdory všem těmto hlasům je dobře, že okupační stávka proběhla a že na ní studenti vyslovili své požadavky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…