Studente, co víš o socialismu? Ostrá dohra mládežnického boje proti KSČM

05.02.2013 17:30

Jihočeský kraj a České Budějovice se v posledních týdnech dostávaly do celostátních zpráv především kvůli protestům proti jmenování komunistické radní pro školství Vítězslavy Baborové do krajské rady. K urovnání svárlivé situace se Hnutí za přímou demokracii pokusilo svolat konferenci, která by vedla k vyjasnění postojů obou stran. Průběh této debaty však ukázal mnoho zajímavého.

Studente, co víš o socialismu? Ostrá dohra mládežnického boje proti KSČM
Foto: Radek Kraus
Popisek: Protest proti koalici KSČM a ČSSD v Jihočeském kraji

Hnutí za Přímou Demokracii se rozhodlo tuto konferenci uspořádat proto, že podle svých vlastních slov bylo velmi znepokojeno rostoucím napětím ve společnosti a chtělo umožnit seriózní diskusi, která by přispěla k jeho utlumení.

Konference se konala v sobotu 2. února v aule Jihočeské univerzity, a pozváni na ni byli za organizátory protestů student jihočeské univerzity Šimon Heller, dále Jan Samohýl, který je pedagogem Teologické fakulty tamtéž a Martin Rosocha, který jako pedagog organizoval protesty na Gymnáziu v Třeboni, ze kterého celá iniciativa vzešla. Proti nim usedl předseda KSČM a jihočeský poslanec Vojtěch Filip a aktivista iniciativy ProAlt Vít Strobach.

  • Videozáznam celé konference můžete zhlédnout ZDE

Konference se zúčastnily i některé osobnosti, které se v kauze doposud neangažovaly, například politolog z Jihočeské univerzity Lukáš Valeš, nebo umělec a disident Milan Kohout. Pořádající Hnutí za Přímou Demokracii zastupoval filosof Milan Valach. Své příspěvky do diskuse poslal i jihočeský hejtman Jiří Zimola, jemuž byla kritika za uzavření koalice s KSČM adresována především, a rovněž rektor Jihočeské univerzity.     

Diskusi moderoval PhDr. Václav Meškan, který o ní rovněž napsal příspěvek na server Britské listy. Ve své „reportáži“ píše, že prvotní pokus o debatu se zvrhl spíše v emocionální přestřelku. Emoce se prý dostaly do varu prakticky od chvíle, kdy bylo diskutérům umožněno reagovat na své oponenty. V této diskusi však podle něj úroveň argumentace obou stran nebyla vyrovnaná.

„Určitá povrchnost argumentace a neustálé opakování argumentů po vzoru poškrábané gramofonové desky zřejmě způsobilo, že i diskutující z řad neangažovaných osobností, se postupně přiklonili na stranu opozice proti zástupcům a podporovatelům studentské antikomunistické iniciativy,“ píše Meškan na Britských listech.

Student: Chtěli jsme hlavně vyvolat diskusi

Šimon Heller, student Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a jeden z organizátorů protestů, své stanovisko k průběhu diskuse rozeslal v tiskovém prohlášení médiím. Podle něj bylo pořádající Hnutí za Přímou Demokracii nestranným mediátorem jen na oko. Důkazem je prý i to, že jeden z organizátorů, který se původně prezentoval jako nestranný, při diskusi seděl přímo mezi oponenty protestů. Oběma stranám byl prý dán i odlišný prostor k prezentaci referátů.

Heller médiím rozeslal i text svého úvodního slova na konferenci. Zde popřel, že by protesty byly namířeny proti výsledkům krajských voleb, jak se oponenti snaží veřejnosti podsouvat. Takové snahy přímo označil za „neférový politický boj“.

„Studenti a jejich iniciativa pouze poukazuje na necitlivou a nemorální koalici, která na základně povolebního vyjednávání vznikla. Akcentuje pak tu smutnou skutečnost, že resort školství připadl v rámci povolebního vyjednávání straně KSČM,“ řekl ve svém příspěvku Heller. K demokracii však podle něj patří rovněž právo svobodně vyjádřit svůj názor prostřednictvím petic a demonstrací.

Je prý nezbytné upozornit, že komunistický režim je protiprávní a není v pořádku, že strana, která se k tomuto režimu hlásí, je zpět u moci. Podle něj se komunisté stále hlásí ke snaze o násilnou revoluci, což dokazují například vystoupení jejich poslankyně Marty Semelové. Důkazem je prý i to, že demokraticky a nenásilně protestující studenti jsou označováni za fašisty.

„Naším primárním cílem bylo a je vyvolat diskuzi, což se nám evidentně podařilo a daří,“ pochválil se závěrem.

Přihlížející pedagožka: Byla jsem v šoku, nic o tom nevědí

Nezávislý pohled „zvenku“ na celou konferenci poskytla na serveru Britské listy pedagožka z katedry germanistiky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Jana Valdrová, která se doposud v celé kauze nijak neangažovala a do univerzitní auly se dostavila jako divák. A nestačila se prý divit, když za tři a půl hodiny konference nebyli zástupci protestujících schopni říct, co vlastně chtějí.

Když se prý jednoho z účastníků diskuse, stojícího na jejich straně, zeptala, co ví o socialismu, dostalo se jí odpovědi: „No, že se například nesměly nosit dlouhé vlasy.“ Z diskuse prý bylo zjevné, že jihočeští studenti vědí o socialismu příliš málo. Nejen proto, že jej osobně nezažili, ale rovněž se prý po názorech a faktech vůbec nepídí.

Na samotné konferenci prý odpůrci KSČM a radní Baborové předvedli argumentační veletoč, kdy nejprve tvrdili, že nejsou proti výsledkům voleb, později, že jim nevadí paní Baborová osobně a závěrem došli k absolutně nejasnému stanovisku, že jim vadí principy, které radní Baborová zastává.

Je prý také zajímavé, že debaty se mimo viditelnou skupinku protestujících zúčastnilo minimum studentů Jihočeské univerzity. To dokládá i obrazová dokumentace z konference. Pedagožka usuzuje, že dnešní studenti mají úplně jiné starosti, než pronásledovat radní, která ani nestihla nastoupit do funkce.

Když prý oslovila jednoho z veřejně velmi viditelných protestujících, třeboňského učitele Rosochu, s dotazem, zda se svými žáky diskutoval, proč jejich rodiče vstupovali do KSČ, dostalo se jí odpovědi: „Na to jsem se jich neptal, to se jich musíte zeptat vy, paní Valdrová.“

Po tomto zážitku by si prý pedagožka podporu protestujících studentů velmi rozmyslela. Přinejmenším do doby, než si dotyční sami vyjasní, o co jim vlastně jde a čeho chtějí dosáhnout.  

Pořád jen opakovala, že potřebujeme analýzu

Na její argumenty pro ParlamentníListy.cz zareagoval Šimon Heller. Podle něj byla nepřítomnost studentů (a z něj vyplývající převaha odpůrců protestů mezi účastníky diskuse) způsobena špatnou organizací konference. Jako důkaz uvádí prohlášení jednoho z diváků, který prý konferenci opustil se slovy, že odmítá přihlížet lynčování protestujících studentů.

Ohledně pedagožky Valdrové uvádí, že s ní mluvil pouze krátce před zahájením konference, a bylo prý zjevné, že nemá zájem slyšet argumenty, pouze dokola opakovala, že není možné zaujmout stanovisko bez analýzy období komunismu.

„Je však třeba vidět, že studenti v dobách minulých nechodili do ulic na základě nějakých analýz, ale plnili ve společnosti jakousi morální pojistku,“ uzavírá své stanovisko student. Rétorika, že jsou studenti příliš mladí, poté podle něj odkazuje na Miroslava Štěpána a jeho následovníky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…