Studenti: Premiér by měl odsoudit chování Číny v Hongkongu

21.11.2019 19:47

Studenti vysokých škol vyzvali v dopise premiéra Andreje Babiše (ANO), aby odsoudil reakci Číny na protesty prodemokratického hnutí vysokoškolských studentů v Hongkongu. Podle signatářů dopisu, který má ČTK k dispozici, by měl český premiér prosazovat stejné hodnoty, o které nyní usilují obyvatelé Hongkongu a za které bojovali také čeští vysokoškoláci v letech 1939 a 1989. ČTK o dopisu informoval předseda Studentské komory Rady vysokých škol (SK RVŠ) Giancarlo Lamberti.

Studenti: Premiér by měl odsoudit chování Číny v Hongkongu
Foto: John Smith
Popisek: Realita dnešního Hong Kongu

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí
Hongkongem v současnosti zmítají rozsáhlé protivládní demonstrace, jež začaly v červnu protesty proti návrhu zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Demonstrace postupně přerostly v požadavky na obecnější demokratické reformy v bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu. Nepokoje si dosud vyžádaly nejméně dva mrtvé, přes 2000 zraněných a 3000 zatčených lidí. V uplynulých dnech čínská policie násilně zasáhla proti demonstrantům, kteří obsadili areál hongkongské polytechnické univerzity.

Zástupci českých vysokoškoláků vyzvali premiéra, aby se hongkongských studentů zastal. Poukázali na to, že Česko o víkendu oslavilo Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, který má kořeny v české historii. Podle nich by i proto měl na podporu hongkongských demonstrantů zaznít hlas právě z Česka. Pod dopis se podepsali kromě studentů také zástupci Knihovny Václava Havla a společnosti Post Bellum.

Signatáři dopisu premiérovi zároveň připomněli, že se ve svém projevu v den svátku vyjádřil s úctou k hrdinství lidí, kteří byli i v těžkých dobách ochotni dát přednost boji za svobodu před svými osobními zájmy. „Pevně věříme, že odkaz 17. listopadu není pouze příležitostí ke vzpomínání, ale zejména příležitostí k vystoupení na obranu hodnot, které představuje,“ napsali.

Výzva vznikla ve spolupráci SK RVŠ s řadou dalších studentských reprezentací jako YouthSpeakUP a iniciativa Svobodný Listopad. Přidaly se k ní také například studentské kurie akademických senátů Univerzity Karlovy, Vysokého učení technického v Brně nebo Vysoké školy ekonomické v Praze. Další zájemci se mohou k výzvě připojit na webu svobodabezhranic.cz. Solidaritu s protestujícími studenty a pedagogy v Hongkongu vyjádřilo na webu rovněž vedení Filozofické fakulty UK a Akademického senátu FF UK.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…