Studenti dnes vypraví prezidenta Masaryka do Evropy

28.10.2016 6:36

Z pražského Masarykova nádraží se dnes dopoledne vydá na cestu po Evropě busta prvního československého prezidenta. Kam podobizna Tomáše Garrigua Masaryka zamíří, bude záležet na rozhodnutí cestujících, kteří ji najdou. Neobvyklou akci pořádají studenti Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU. Lidé budou moci sledovat průběh Masarykovy poutě prostřednictvím internetu.

Studenti dnes vypraví prezidenta Masaryka do Evropy
Foto: Archiv
Popisek: Tomáš Garrigue Masaryk

Za zpěvu lidové písně Ach synku, synku bude dnes Masarykova busta spolu se vzkazem pro cestující ponechána na nádraží. „Zde bude čekat do té doby, než se ji někdo ujme a pomůže při pouti Evropou," plánují organizátoři. Informuje o tom ČTK.

„Masaryka svěřujeme cestujícím fyzicky do rukou, protože nás zajímá téma angažovanosti a pomoci. Z krátkých cest různými směry se skládá jedna dlouhá pouť, nad kterou nemůže mít jeden člověk nikdy absolutní moc, ale přece může být jejím spolutvůrcem," vysvětlil spoluorganizátor Petr Erbes.

Dnešní slavnostní vypravení bude začátkem delšího procesu, kterému tvůrci záměrně nechtějí dávat časovou lhůtu. Průběh cesty bude možné sledovat na facebookových stránkách Masaryk jede!, kde ji budou dokumentovat samotní cestující.

Tomáš Masaryk se narodil v březnu 1850 v Čejkovicích u Hodonína. V dospělosti působil jako vysokoškolský učitel ve Vídni a Praze a angažoval se ve veřejném životě. Prvním prezidentem samostatného Československa byl dlouhých 17 let. V prosinci 1935 ze zdravotních důvodů na funkci hlavy státu abdikoval a 14. září 1937 zemřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…