Studenti kladou důraz na morální hodnoty, prohlásil v ČT Urban, Zato prezident Zeman...

22.11.2015 16:40

Publicisté Václav Žák a Jan Urban se ve studiu České televize vyjádřili k dnešní akci studentů na Albertově. Oba ocenili, že studenti projevili svůj názor, čímž ukázali, že se i v české společnosti vede diskuse o zásadních věcech. Problém je však podle Žáka v tom, že tu sice máme demokracii, ale mnohdy nevíme, podle jakých pravidel jí hrát. Tato pravidla by si měl osvojit prezident Zeman.

Studenti kladou důraz na morální hodnoty, prohlásil v ČT Urban, Zato prezident Zeman...
Foto: repro ČT
Popisek: Publicista Jan Urban

V neděli odpoledne začala na pražském Albertově náhradní oslava svátku svobody a demokracie. Studenti si podruhé připomněli 17. listopad, když k tomu nedostali příležitost kvůli projevu prezidenta Miloše Zemana, vedle něhož stáli i poslanci za hnutí Úsvit, ale také Martin Konvička z bloku proti islámu.

Ve studiu České televize se k akci vyjádřili signatáři Charty 77 Jan Urban a Václav Žák.  Shodli se na to, že zastánci obou stran zásadního společenského sporu budou dnešní akci studentů vykládat jako politickou. "Je to přirozené," konstatoval Urban. Podle Žáka takovému vnímání akce nelze snad ani zabránit. Je to akce, která se odehrává ve veřejném prostoru a vyjadřuje určité postoje, a může určitým způsobem ovlivnit politickou situaci ve státě. "Veřejné vystoupení studentů, i kdyby se snažili sebevíc, tak to bude politikům," je přesvědčen Žák.

Máme demokracii, ale ignorujeme její pravidla

Urban se domnívá, že studenti jsou jednou z významných společenských sil v zemi. Dnešní akce ukazuje, že se v zemi odehrává určitá názorová konfrontace a právě to si máme v demokracii přát. "Studenti jsou významnou skupinou svým vzděláním, nezávislostí a svým důrazem na morální hodnoty, neboť ještě nemají existenční starosti a trvají na těchto hodnotách," zaznělo z úst Urbana. Obratem připomněl, že se studenti projevují opakovaně. Dostali se do konfliktu např. s někdejším premiérem Jiřím Paroubkem. I tam šlo podle publicisty o určité hodnoty a lidská práva.

Žák si ovšem posteskl nad tím, že v České republice sice máme demokracii, ale příliš nevíme, podle jakých pravidel jí hrát. Měli bychom si uvědomit, že český prezident je rezidentem všech občanů, ale také nenese žádnou faktickou odpovědnost. "Když si Belgické děti čtou svou ústavu, tak jim paní učitelka vysvětlí, že všude tam, kde se píše, že král rozhoduje, musí vědět, že rozhoduje vláda, protože král nenese žádnou odpovědnost," připomněl publicista.

Nemluvě o tom, že by se prezident měl vyvarovat kontroverzních výroků, aby skutečně mohl být prezidentem všech. Nizozemská či britská královna se také k řadě věcí nevyjadřují, aby neštěpily společnost.   

Nesmíme zapomínat ani na bezpečnostní aspekt, ale hosté se shodli na tom, že u nás není tak nebezpečno, aby nebylo možné na Albertov pustit studenty několik hodin před projevem prezidenta. A přesně to se stalo.  

Stojí za připomenutí, že se Akce studentů zúčastnili i politici. Za TOP 09 tak učinili Miroslav Kalousek a Marek Ženíšek (oba TOP 09).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…