Studenti si vyzkoušeli prezidentské volby nanečisto. Jak si stál Miloš Zeman?

12.12.2017 16:10

Studentské prezidentské volby si dnes dopoledne v královéhradeckém Gymnáziu J. K. Tyla vyzkoušely desítky studentů. O velké přestávce se u lavic „volební komise“ tvořila dokonce fronta. Aby zájemci mohli „odvolit“, museli i několik minut čekat.

Studenti si vyzkoušeli prezidentské volby nanečisto. Jak si stál Miloš Zeman?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

„Studentské volby nejsou pro mě žádnou hrou. O politiku se zajímám dlouho, není mi lhostejné, co se tady děje. Z naší třídy už asi polovina odvolila a další se chystají,“ řekl ČTK šestnáctiletý David Doležal. Studentské volby pořádá po celé zemi společnost Člověk v tísni dnes a ve středu.

Šestnáctiletý Jan Nouza z prvního ročníku prozradil, kdo je jeho favorit. „Budu volit pana (Marka) Hilšera,“ řekl ČTK.

U studentů, které zpravodaj ČTK oslovil, neměl současný prezident Miloš Zeman šanci. „Jsem si jistý tím, že současný prezident při volbách nanečisto na naší škole určitě nezvítězí. Prezident by měl lidi spojovat a měl by se snažit s každým mluvit, i když má rozdílné názory. Myslím si, že na naší škole první tři příčky obsadí Jiří Drahoš, Michal Horáček a Marek Hilšer,“ odhadoval Doležal.

Student Vojtěch Federsel hodil „volební“ lístek Mirku Topolánkovi. „Není mi lhostejné, jak tato země bude vypadat v budoucnosti. Budu volit Mirka Topolánka,“ řekl. Ani on není se současnou hlavou státu spokojen. „Od prezidenta očekávám, že by měl republiku reprezentovat v zahraničí. Ten současný tak nečiní,“ dodal Federsel.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Ve studentských volbách mohou volit studenti starší 15 let. Na čtyřletém Gymnáziu J. K. Tyla tak měli možnost vybírat z reálných devíti prezidentských kandidátů všichni studenti. „Studentské volby u nás nejsou poprvé, konají se už minimálně poslední čtyři roky. Původně to studenti vnímali spíše jako recesi. Před několika lety byla ale snaha studentské volby zakázat, a to bylo pro nás impulzem se do toho zapojit s plnou vervou. Podobné akce mají smysl. Třeba ti studenti, kteří mají zájem o studentské volby, se začnou více zajímat i o volby skutečné,“ uvedl ředitel Robert Novák.

Gymnázium má přibližně 600 studentů, posledních studentských parlamentních voleb se zúčastnila více než polovina. „Podobnou účast, možná i vyšší, očekávám i teď. Volby prezidentské jsou více personifikované, pro studenty čitelnější než volby politických stran,“ řekl Novák. Dodal, že tradičně vítězí mezi studenty pravice, extremisté na jeho škole ztrácejí.

Člověk v tísni organizuje Studentské volby od roku 2010. K aktuální prezidentské volbě se registrovalo 390 škol z celé ČR. Kompletní výsledky budou známy ve středu večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …