Studie: Česká ekonomika roste, ale občané z toho mají... Nic, slušně řečeno

13.07.2016 9:46

Ekonomika roste, ale společenská stabilita je ohrožena. To hlásí zpráva sepsaná v reakci na současné ekonomické výsledky České republiky a snahu vlády zahájit implementaci Cílů udržitelného rozvoje. Hovořit o skutečně „udržitelném rozvoji“ je totiž podle zprávy, mezi jejíž autory patří i známá ekonomka Ilona Švihlíková, hodně předčasné.

Studie: Česká ekonomika roste, ale občané z toho mají... Nic, slušně řečeno
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

Studie například upozorňuje, že ačkoliv oficiálně stoupají mzdy, řada lidí to ve svých peněženkách příliš nepociťuje. V České republice podle studie dochází k zásadnímu zhoršení sociální situace například v době mateřské či rodičovské dovolené. Ženy také nesou častěji břímě alternativních pracovních úvazků, například zkrácených úvazků nebo jiných nestandardních smluv. A lidé pracující v těchto „nestandardních“ vztazích jsou podle zprávy v mnohem horší situaci než běžní zaměstnanci.

Prosperita české ekonomiky je podle studie výrazně postavena na firmách se zahraničními vlastníky. „Proto dosáhl odliv prvotních důchodů v roce 2014 téměř půl bilionu korun,“ uvádí studie. Za těchto okolností se prý ani nelze divit, že chybí peníze na investice do rozvoje a na zyšování mezd zaměstnanců. Česká ekonomika se podle studie zacyklila v pozici závislé ekonomiky, což je způsobeno například tím, že velká část výroby má povahu pouhé montáže.

CELOU ZPRÁVU SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE

„Ekonomická struktura je postavená na velkých firmách, které jsou v drtivé většině v zahraničních rukou. Naopak je dlouhodobě a systematicky podceňována lokální sféra, včetně struktur ekonomické demokracie,“ píše se ve studii. Česká vláda podle ní ignorovala veškeré iniciativy k podpoře lokálních struktur, které se objevily dokonce už na úrovni Evropské unie.

Rozvoji lokálních struktur pak prý nepřispívá ani struktura finančních trhů, například Česká národní banka zcela otevřeně podporuje banky proti alternativním možnostem akumulace kapitálu, což například vedlo k faktické likvidaci družstevních záložen. Česká národní banka navíc udržováním nízkého kursu koruny vydatně přispívá k „politice levné práce“.

Alarmujícím problémem se stává nezaměstnanost. Sice se chlubíme, že je jedna z nejnižších v Evropě, ale je alarmující, jak málo se snížila při abnormálně vysokém růstu ekonomiky v roce 2015. „Naznačuje to hlubší sociální problémy,“ píše se ve studii.

Mezi občany se množí patologické jevy, jako je spirála exekucí za zcela bagatelní dluhy, neregulovaná lichva nebo korupce.

Vážné je též „dobývání renty, které zesílilo zejména v letech pravicových vlád. Ty se totiž snažily vytvořit prostor pro privatizaci řady veřejných služeb či veřejných sektorů, např. „outsourcing“ úřadů práce soukromým agenturám či privatizace penzijního systému (pod záminkou jeho neudržitelnosti),“ píše studie.

V oblasti spravedlnosti je podle autorů studie alarmující zejména růst incidentů ze strany policie vůči občanům. „Nejvíce se však policejní moc soustředí na takzvaný levicový extremismus,“ píše studie s tím, že pod tuto kategorii ale policisté schovávají množství útoků na občany zastávající odlišné názory.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…