Štvavá kampaň! Na školách probíhají „duhové semináře“. Na rozdíl od Prague Pride nestojíme daňové poplatníky ani korunu, vrací úder organizátorka „dne pro rodinu“

29.08.2017 21:19

Jak informoval zpravodajský server Aktualne.cz, „truc-akce“ příznivců tradiční rodiny konaná v ten samý den co pochod LGBT menšin v rámci Prague Pride, tzv. „Pochod pro rodinu“, čelí novému problému. Je jím to, že několik sponzorů akce, mezi něž patří Nemocnice Na Bulovce, Muzeum Kampa a společnost Sapelli, požádalo o zpětné stažení svého loga z webu projektu. Vadit jim má prohlášení, kterým se iniciativa na svých webových stránkách zaštiťuje.

Štvavá kampaň! Na školách probíhají „duhové semináře“. Na rozdíl od Prague Pride nestojíme daňové poplatníky ani korunu, vrací úder organizátorka „dne pro rodinu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod pro rodinu 2015

„Chceme šířit pozitivní obraz rodiny založené na manželství muže a ženy ve veřejném prostoru a školství a zamezit agresivnímu prosazování homosexuálního životního stylu jako zcela rovnocenného tradičním svazkům ve školách,“ stojí na webu organizace. „Děje se tak denně pod záminkou prevence homofobie či transfobie a jde o zcela umělé zastrašování,“ dodávají. Právě v oné pasáži o „agresivním prosazování homosexuálního životního stylu“ dle informací z médií někteří sponzoři spatřují problém.

Organizátorka akce a předsedkyně spolku Jana Jochová zastává na celé prohlášení opačný názor. „To není odsouzení člověka, lidí. To je odsouzení určitého typu věcí, které se reálně dějí. Například ve školách probíhají některé typy školení, výuky, které jsou zbytečné a dějí se pod touto záminkou. S tím samozřejmě máme problém,“ sdělila ParlamentnímListům.cz po telefonu. „To, z čeho nás viní, dělají nám a přesně potvrzují to, že se chovají agresivně,“ dodala. „Samozřejmě dnes v době politické korektnosti se různé organizace mohou zaleknout toho, že je něco homofobní a já nevím co všechno,“ upřesnila.   

Celá aféra podle ní vznikla na základě článku, který napsal redaktor Blesku. Ten se do iniciativy podle Jochové začal „navážet“. „Vytrhl polovinu věty z celého našeho vyjádření,“ svěřila se. Na otázku, jaká konkrétní výuka představitelům iniciativy vadí, Jochová uvedla. „Třeba existují tzv. ‚duhové semináře‘. Neziskovky chodí po školách a nabízejí takovéhle programy. Ty nám přijdou naprosto přebytečné. Naopak by podle nás měly existovat programy, které podporují přirozenou rodinu, ale těch je přitom mnohem méně,“ uvedla. „Určitě jsme nějakou názorovou opozicí aktivistům tohoto typu. Ale ‚den pro rodinu‘ v sobě neměl nic homofobního, neměl v sobě žádnou nálepku proti,“ dodala Jochová.

Podle zjištění ParlamentníchListů.cz cosi jako „duhové semináře“ skutečně na některých vybraných školách v Česku již proběhlo. Má se jednat o osvětu zaměřenou proti homofobní šikaně. Projekt nabízí například semináře zaměřené na translidi, školení pro pedagogické pracovníky, rodinný seminář, všeobecný seminář, ale například i seminář dějepisný. „Hlavním cílem Duhových seminářů je seznámit moderní základní a střední školu, jejich studující i vyučující, budoucí odborníky z řad pedagogů a sociálních pracovníků, se životem LGBT osob a s proměnami a důvody, proč máme tendenci někoho do skupiny tzv. genderových menšin zařazovat a někoho ne,“ stojí na internetových stránkách projektu.

„Naši podporovatelé byli přitlačeni ke zdi a jako my víme, že to pociťovali nátlakově. Nemůžu to ale nijak dokázat,“ sdělila Jochová ParlamentnímListům k tomu, že někteří ze sponzorů podporu „dne pro rodinu“ odřekli.

„Odrazovat někomu partnery či sponzory mi přijde za hranou jakékoliv etiky, zvlášť když naše akce je financována pouze ze soukromých zdrojů. Nemáme žádné dotace, nemáme vůbec nic jiného. Máme pouze ty partnery, kteří nám ty věci dali. Daňové poplatníky náš pochod nestojí ani korunu, na rozdíl od Prague Pride,“ dodala. Podle Jochové nicméně nová situace hnutí citelně nezasáhne. „Toto pro nás nejsou žádní strategičtí partneři,“ sdělila na to konto Jochová. O změně kontroverzního prohlášení na svých stránkách ale hnutí podle ní neuvažuje. „Takovéhlemu nátlaku a štvavé kampani nehodláme ustoupit. Naopak si myslíme, že naše aktivita je o to víc potřebná,“ uvedla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…