Styďte se, vzkázala kvůli uprchlíkům světová organizace. Její zástupkyně to přišla přednést do ČT

15.06.2015 19:45

S ostrou kritikou světových velmocí vystoupila mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International. Podle ní svět nyní zažívá největší uprchlickou krizi od konce druhé světové války. Na vině jsou prý politici, kteří nenašli způsob, jak milionům běženců pomoci. Ve vysílání televize ČT 24 o tom mluvila specialistka na migraci z AI Šárka Antošová. Zpravodaj ČT v Římě pak doplnil, že Itálie se nechce smířit s tím, že ostatní státy EU ji nechávají v boji s uprchlíky osamocenou.

Styďte se, vzkázala kvůli uprchlíkům světová organizace. Její zástupkyně to přišla přednést do ČT
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Antošová připomněla, že jen ze Sýrie utekly před válkou čtyři miliony lidí. 95 % z nich se přesunulo pouze do sousedních států. Těm ale podle AI ostatní země nijak nepomáhají.

Z údajů OSN vyplývá, že nyní je na celém světě na útěku nebo bylo přesídleno 50 milionů lidí. Nejvíce jich je ze Sýrie, z afrického šestimilionového státečku Eritrea a také z Libye, která je do značné míry tranzitní zemí. Běženci ale pocházejí také ze subsaharské Afriky ze zemí, jako je Súdán apod. „Jen v subsaharské Africe jsou tři miliony dalších uprchlíků,“ podotkla Antošová.

Zpráva AI je ostrá, protože situace je vážná

Podle ní je poslední zpráva AI poměrně ostrá, protože situace je velmi vážná. Vysoký komisař pro problematiku uprchlíků a migrace podle Antošové upozorňuje, že je třeba nabízet umístění pro uprchlíky. Protože 90 % těch ze Sýrie stále žije v okolních zemích a 86 % ze všech uprchlíků zůstává v rozvojových zemích. „AI kritizuje světové politiky, protože před uprchlickou vlnou zavírají oči. A nejsou přijímána adekvátní opatření vzhledem k vážnosti situace,“ uvedla Antošová.

AI vadí například to, že byla zredukována záchranná operace Mare Nostrum, která jen za minulý rok zachránila přes 150 tisíc životů. „Tak jen od letošního roku došlo k obrovskému nárůstu lidí, kteří se ve Středozemním moři utopili,“ podotkla.

Země, které se o uprchlíky starají, jsou ve špatné situaci

Dalším příkladem selhání mezinárodního společenství, respektive velmocí může být nedostatečná finanční pomoc. Země, které se o uprchlíky starají, jsou prý ve velmi špatné situaci. Například v Libanonu žije přes milion syrských uprchlíků. „Ta země je musí živit, poskytnout jim nějaký servis. Na to potřebuje peníze. Sama to nemůže zvládnout,“ upozornila Antošová.

Podobně je na tom Turecko, v němž nyní žijí přes dva miliony syrských uprchlíků.

Zavedení kvóty na přijímání uprchlíků v zemích EU prý sice není řešením celé situace, ale je to minimálně krok správným směrem. „Ten počet, který navrhují kvóty, se může zdát jako vysoký, ale moc vysoký není. Protože OSN uvedla, že minimálně 10 % ze syrských uprchlíků potřebuje přesídlení, je jich tedy 400 tisíc,“ vysvětlila.

Na nádražích severní Itálie nocují tisíce lidí

Spolupracovník ČT v Itálii, redaktor tamní televize RAI Josef Kašpar, pak popisoval kritickou situaci, která panuje v oblastech, kde Itálie hraničí s Rakouskem a s Francií. Na nádražích v severní Itálii nocují tisíce lidí, kteří čekají na příležitost vycestovat.

Místní lidé proti uprchlíkům protestují. Imigranti zase chtějí za každou cenu přejít hranici. „Nechtějí ani zůstat ve Francii, chtějí jít dále do Nizozemska, do Německa, Velké Británie, Švédska,“ uvedl Kašpar. Zmínil také, že imigranti proto, aby mohli přejít přes hranici, pokřikovali na francouzské a italské policisty „Nejsme zvířata“ a podobně.

Uprchlíci se také v Itálii odmítají nechat registrovat, protože v tom případě by museli čekat na to, zda bude rozhodnuto o tom, jestli jim bude poskytnut politický azyl nebo ne.

Itálie na nejbližším jednání EU změní tón

V tomto okamžiku italská vláda řekla, že jí dochází trpělivost, protože EU prakticky shodila celý problém na Itálii. Itálie prý při nastávajících jednáních v Bruselu zřejmě změní tón a se vší rozhodností bude požadovat změnu politiky EU.

„Itálie se vší pravděpodobností udělá jednu věc. Lidem, kteří žádají o přechod hranice, by mohla udělit prozatímní pobytové povolení, a v tom případě by francouzská vláda, pokud bude platit Schengen, nemohla zabránit tomu, aby ti lidé přešli hranice,“ popsal redaktor italské televize, co může tamní vláda v této věci podniknout

Podobně by to samozřejmě fungovalo i na hranici s Rakouskem a s jinými státy.

Lidé v Itálii jsou se situací čím dál tím více nespokojení

Nespokojenost italského obyvatelstva se situací kolem uprchlíků neustále roste. To se projevilo například tuto neděli, kdy ve druhém kole doplňovacích voleb ti, kdo žádají okamžité zastavení přílivu uprchlíků, dosáhli velkého volebního úspěchu.

Podle Kašpara má Itálie záložní plán B, pokud pomoc od EU nepřijde. „Itálie má v EU dost významnou pozici. Bude požadovat příliv financí. Pokud by ostatní země EU se k Itálii obrátily zády a nechaly ji v tomto boji zcela osamocenou, je rozhodnuta vzít do ruky veškeré zbraně, které v rámci EU může mít,“ dodal Josef Kašpar.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…