Styďte se, že vás hanba nefackuje, rozkřikla se Černochová na poslance ANO. Ti si to nenechali líbit

06.09.2017 11:23

Rozprava Poslanecké sněmovny o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka přinesla i velmi výživnou přestřelku Jany Černochové z ODS se dvěma poslanci ANO. Pražskou ódéesačku rozohnil jejich postoj, ve kterém zpochybňovali policejní žádost o vydání obou, a začala jim mlátit o hlavu jejich dřívějšími vyjádřeními při vydávání poslance ODS. Následovala drsná přestřelka s výkřiky „styďte se“, ironickými dotazy a nakonec kajícnou omluvou.

Styďte se, že vás hanba nefackuje, rozkřikla se Černochová na poslance ANO. Ti si to nenechali líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny za vládní krize

Černochová si ve své faktické poznámce vzala na paškál před ní mluvící zástupce ANO Radka Vondráčka a Helenu Válkovou. „Že vás hanba nefackuje,“ osopila se na ně s tím, že když v roce 2014 Sněmovna vydávala poslance ODS Bohuslava Svobodu, byli vehementně pro, zatímco nyní kritizují policejní žádost o vydání poslanců Babiše a Faltýnka.

Podle Černochové se jednoznačně ukázalo, že tito bojovníci za spravedlnost mají dvojí metr. „Paní Válková, pane Vondráčku, styďte se,“ zvolala na odchodu z řečniště.

Následně se s reagující poznámkou přihlásil Radek Vondráček: „Nastal problém, že si nenasloucháme,“ vyjádřil názor. Ve svém vystoupení prý jen kritizoval práci policie, a nijak nezpochybnil to, že by Babiš s Faltýnkem měli být vydání.„Já jsem jen řekl, že když policajt chce někoho vydat, tak nestačí, když sepíše údaje z obchodního rejstříku. Ta žádost nebyla kvalitní,“ vysvětloval.

A pokud jde o jeho vystoupení z roku 2014, odmítá, že by byl nějakým inkvizitorem: „Já jsem na konci řekl, že přeji panu Svobodovi v procesu úspěch,“ připomněl svá tehdejší slova. „Nestydím se, jsem v klidu a budeme o té věci dál diskutovat,“ zakončil.

Pak přistoupila k pultíku i druhá poslankyně vyzvaná ke studu, Helena Válková: „Paní kolegyně, jsem ráda, že jste upozornila na mojí řeč. Ale jsem šokovaná, že tam vidíte rozpor. Zdůraznila jsem, že velmi vítám rozhodnutí poslanců Babiše a Faltýnka, aby byli vydáni a aby o jejich jednání rozhodl soud,“ připomněla.

Pak se přiznala, že je ostrým útokem Jany Černochové šokována. „Já jsem vás vždy považovala za kolegyni, která poslouchá a nepodléhá emocím,“ podivila se.

Černochová si ale vzala další faktickou poznámku a trvala na svém: „Je nezpochybnitelné, že pan Vondráček i paní Válková tu zpochybňovali práci orgánů činných v trestním řízení,“ zdůraznila.

A Vondráčkovi, vykládajícímu, jak v roce 2014 Svobodovi přál, ocitovala z tehdejšího vystoupení: „Je zřejmé, že ke spáchání trestného činu tam došlo. A to v rozsahu nikoliv malém.“

„Pane Vondráčku, vy už jste tehdy nad panem Svobodou vykonal rozsudek, tak na co si to tady hrajete,“ zuřila poslankyně.

Vondráček se znovu ujal slova: „Já se k tomu hlásím, ale nesmíte mě dezinterpretovat.“ Tvrzení, že došlo k trestnému činu, podle něj směřovalo k dalším pachatelům v kauze Opencard, nikoliv konkrétně k Svobodovi, který byl kvůli této kauze týkající se pražské radnice vydáván.

„Nevkládejme si do úst něco, co nezaznělo, chovejme se korektně, posuňme debatu dále,“ vyzval závěrem.

Válková se vrátila k pultíku s krátkým dotazem: „Chtěla bych se paní Černochové zeptat, jestli si vzpomíná, jak tehdy o panu Svobodovi ODS hlasovala, zda tehdy taky zaujala tak kategorické stanovisko.“

Trojsouboj narušil s faktickou poznámkou šéf STAN Petr Gazdík, jenž citoval poslance ANO Martina Komárka, který vykládal, že nechce být rovnější mezi rovnými. „Ani my takoví nechceme být, a proto budeme hlasovat pro vydání,“ shrnul.

Černochová se ale znovu vrátila k polemice o roku 2014: „Měla bych oživit, že pan Svoboda byl vydáván za politické rozhodnutí, na které se vztahuje imunita. Na rozdíl od pana Babiše, který je vydáván za majetkovou trestnou činnost. To je rozdíl, to musíte paní Válková cítit i vy.“

Válková si to nenechala líbit a vrátila se k pultíku s výkladem profesorky trestního práva, kterou skutečně je: „Nechci nikoho poučovat, obzvlášť kolegyni tolik zkušenou v silových resortech, ale my nemáme žádné politické trestné činy,“ začala svůj výklad. Kdybychom měli politické trestné činy, tak bychom nebyli demokratickým státem. „I pan poslanec Svoboda byl vydáván pro řádný trestný čin,“ shrnula svůj výklad.

To ovšem nebylo nic proti tomu, co předvedl v řečništi po ní přicházející Vondráček: Ten připomněl, že sám v roce 2014 řekl, že považuje obvinění za absurdní.

A pak zaznělo: „V médiích jsem řekl, že kdybych měl tehdy svou dnešní zkušenost, tak bych hlasoval jinak.“

„Omlouvám se za svůj mladický postoj v roce 2014, kdybych věděl, co vím dnes, tak bych hlasoval jinak.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…