Suchánek bude ústavním soudcem. Senát jeho nominaci schválil

30.10.2013 11:05

Odborník na ústavní právo a právní poradce ČSSD Radovan Suchánek bude nejmladším ústavním soudcem. Senát dnes jeho nominaci schválil. Čtyřicetiletý Suchánek získal v tajné volbě 38 z 65 senátorských hlasů. Suchánek před volbou senátorům slíbil, že se po zvolení ústavním soudcem vzdá členství v sociální demokracii. Uvedl také, že nebude rozhodovat v kauzách, v nichž by mohl být napadán pro podjatost.

Suchánek bude ústavním soudcem. Senát jeho nominaci schválil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Reagoval tak na obavy předsedy ústavně-právního výboru Miroslava Antla (za ČSSD) nebo bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ), že s ohledem na své dosavadní působení nebude dostatečně objektivní. Kritici mu vyčítali také nedostatek justiční praxe, která ale podle Suchánka není podmínkou členství v Ústavním soudu.

Suchánkovi s obhajobou pomohli také členové ČSSD. Podle předsedy jejích senátorů Petra Víchy nemá žádné charakterové či morální pochybení. "Ne každý, kdo je - ve světle těch minulých dní - sociální demokrat nebo hájil někdy barvy sociální demokracie, musí být lump," poznamenal Vícha s poukazem na povolební pnutí ve své straně.

"Dokud Senátem aprobovaného kandidáta prezident republiky nejmenuje do funkce, tento je stále jen kandidátem a nikoliv soudcem našeho soudu. My se k tomu do okamžiku jeho jmenování nemůžeme vyjadřovat," řekl ČTK vedoucí protokolu Ústavního soudu Vlastimil Göttinger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…