Sudeťáci, ty peníze si nechte. To řekli v Lidicích

03.05.2012 7:02

Návštěvu lidického památníku měl lidem doplnit nový projekt zvukového průvodce po areálu. Nastal však problém. Sdružení Sonosféra, které projekt připravuje, přijalo finanční dar od sudetoněmeckého landsmašaftu. Jak informovala ČT, vedení lidického památníku i starostka obce to důrazně odmítají, a to i za cenu ukončení projektu.

Sudeťáci, ty peníze si nechte. To řekli v Lidicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Projekt s názvem Rozeznění měl návštěvníkům památníku v Lidicích umožnit za pomoci mobilního telefonu a sluchátek při procházení areálem poslouchat nejrůznější zvuky či rozhovory tehdejších obyvatel, které se odehrály jen několik dní před tragickým nájezdem nacistů. Premiéra projektu se měla uskutečnit v předvečer letošního výročí vyhlazení obce.

Jsou to pokrytci, ať si ty peníze nechají

Peněžní dar ve výši osm tisíc korun od pražského zastoupení Sudetoněmeckého krajanského sdružení u místních vyvolal značné opovržení. Ze strany sudetských Němců podle nich jde o pokrytecké gesto. Šéf lidického památníku Milouš Červencl dokonce tvůrcům projektu v reportáži ČT řekl, že buď dar vrátí a vyhoví tak jejich podmínkám, nebo projekt okamžitě skončí a sejdou se klidně i u soudu.

„Byli to především sudetští Němci, kteří šli v první linii a pomáhali v noci z 9. na 10. června vyhánět lidické ze svých domků,“ doplnila k tomu starostka Lidic Veronika Hellerová. Autor projektu Vilém Faltýnek uvedl, že požadavkům Lidic pravděpodobně vyhoví a osm tisícovek sudetským Němcům vrátí, aby mohl být projekt dokončen.

V souvislosti se sudetskými Němci a vyhlazením Lidic nacisty loni veřejností negativně zahýbal požadavek vedení sudetoněmeckého landsmanšaftu na omluvu za údajná příkoří, kterého se prý Češi po válce na Němcích dopustili. Tento požadavek navíc přišel ve dnech vzpomínek na lidickou tragédii. Prezident Václav Klaus to tehdy důrazně odmítl se slovy, že „žádat omluvu ve dnech výročí lidické hrůzné tragédie je výrazem mimořádné lidské necitlivosti a nepoučitelnosti.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…