Sudetští Němci poslali do Senátu stížnost na Štěcha, žádají omluvu. Od Haška a Škromacha ale přiletěl trochu jiný vzkaz...

04.06.2016 17:32

Sudetští Němci napsali senátorům, aby jim sdělili, že se jim ani trochu nelíbil projev předsedy této vážené instituce Milana Štěcha (ČSSD) v Terezíně. Žádají proto od Senátu omluvu. Pokud se jí do tří dnů nedočkají, hodlají se obrátit na soud. Reakce na sebe však nedaly dlouho čekat. Jasný vzkaz spolku sudetských Němců poslali předseda Asociace krajů Michal Hašek a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (oba ČSSD).

Sudetští Němci poslali do Senátu stížnost na Štěcha, žádají omluvu. Od Haška a Škromacha ale přiletěl trochu jiný vzkaz...
Foto: Archiv OP
Popisek: Reprofoto z vagonu s odsouvanými Němci

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, což je řádně zaregistrovaný spolek, se obrátilo na horní parlamentní komoru.

„Dne 15. května 2016 přednesl předseda Senátu pan Milan Štěch na Terezínské tryzně nenávistný, ostře protiněmecký projev, ve kterém s uplatněním nepřípustného principu kolektivní viny bagatelizoval a ospravedlňoval poválečné vyhnání sudetoněmeckého obyvatelstva z Československa. Násilí, kterým bylo toto vyhnání provázeno, označil senátor Štěch za excesy jednotlivců, přestože šlo o státní mocí organisované, podporované – a následně amnestované – genocidium spáchané na československých občanech pro jejich ethnický původ,“ píší senátorům zástupci spolku.

Celý projev Milana Štěcha v Terezíně:

Uskupení tvrdí, že jsou slova předsedy Senátu útokem na jeho dobré jméno. Je to o to zvláštnější, že se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) omluvil za divoký odsun Němců na sjezdu sudetských Němců v Norimberku. Žádají proto od Senátu písemnou omluvu do tří dnů od doručení dopisu. A pokud se jim nedostane, obrátí se na příslušný soud.

Celý dopis najdete zde

Tím velmi rozčílili hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška i místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha (oba ČSSD). Hašek dal na sociální síti Facebook jasně najevo, že plně stojí za Milanem Štěchem a nevidí nejmenší důvod, proč by se měl vysoký představitel země omlouvat za slova z terezínské tryzny. „Výzvu zapsaného spolku Sudetoněmeckého krajanského sdružení považuji za drzou provokaci. Neváhají se ještě odvolávat na návštěvu Daniela Hermana na Sudetoněmeckých dnech v Bavorsku. Platí stará pravda - s jídlem roste chuť... Nenechme přepisovat vlastní historii, jakkoliv byla možná krutá a nespravedlivá v jednotlivých lidských osudech... ,“ rozčílil se Hašek.

Ä místopředseda Senátu Zdeněk Škriomach zareagoval ve stejném duchu. Sdílel Haškův příspěvek a doplnil, že i on bezvýhradně stojí za svým stranickým a senátním kolegou. „Není žádný důvod se omlouvat,“ napsal Škromach.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…