Šumava možná nebude národním parkem. Změní to pravidla ochrany

30.07.2012 22:33

Šumava bude pravděpodobně vyškrtnuta z prestižního seznamu národních parků. Nový ředitel Jiří Mánek totiž prohlásil, že park hodlá přeřadit z II. kategorie na této stupnici o několik příček níž.

Šumava možná nebude národním parkem. Změní to pravidla ochrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boj za záchranu Šumavy

Podle informací serveru Aktuálně.cz by k přeřazení Šumavy mělo dojít na podzim. Sice by pak Šumava mohla i dále používat označení národní park, nesplňovala by však mezinárodní kritéria. Důsledek by to mělo jasný – ochrana místní přírody by nemusela být tak tvrdá, což by usnadnilo kácení stromů v nejcennějších zónách parku.

„Čtyřka není žádná bramborová medaile, řečeno sportovní terminologií, ale je to jedna z řádných kategorií IUCN. Pojďme se na to podívat z hlediska připravovaného zákona, ten dosáhl relativní shody pod gescí ministra životního prostředí na 35 procentech bezzásahovosti s výhledem na 45 let,“ uvedl předseda Rady Národního parku Šumava Miloš Picek.

Podle Mánka by se nic nezměnilo. S tím však nesouhlasí například Jaroslav Neužil, který je členem rady. Nestěžuje si však na změny v přístupu ke kůrovcům, ale bojí se, že by přeřazení odradilo turisty. Vlastní totiž prachatickou cestovní agenturu.

Picek si změnu v možnosti zasahování na území park pochvaluje. „Za 45 let by 35 procent území Šumavy bylo bezzásahové. Kategorie dvě má už dnes v regulích, že bezzásahovost musí být 75procentní. Bavorský národní park, který s námi sousedí, má dnes 50 procent a garantuje, že do roku 2027 bude mít těch 75 procent. Šumava tohle udělat nemůže. Za 45 let bude relativně možná diskuze o tom, jestli budeme pokračovat dále na 75 procent, nebo ne,“ prosazuje zařazení do čtvrté kategorie.

Předseda stínové vědecké rady Šumavy ale varuje. „Kategorizace IUCN v kategorii dvě pracuje s jakýmsi potenciálem území a není nikde napsáno, v jakém časovém horizontu se toho má dosáhnout. Kategorie čtyři IUCN už není národní park, ale jakási chráněná příroda nebo chráněná krajinná oblast, je to i z hlediska naší legislativy mnohem nižší stupeň ochrany,“ uvedl Jakub Hruška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…