Summit EU: Řeší se migrace a dojde i na Velkou Británii

17.12.2015 18:18

Lídři Evropské unie dnes zasedli k jednacímu stolu, aby v Bruselu přišli s řešením migrační krize. Prvními tématy jsou zrychlení postupu při zavádění dohodnutých kroků a vznik společné pohraniční stráže. Řeč však přijde i na úpravu vztahů mezi EU a Velkou Británií. Informují České noviny.

Summit EU: Řeší se migrace a dojde i na Velkou Británii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Plány, jež by vedly ke zřízení společného evropského útvaru pohraniční a pobřežní stráže, vyhovují „řadě zemí“. Větší problém vyvolává spíše možnost jejich nasazení i bez souhlasu daného státu v případě, že by země nezvládla ukočírovat migraci. Premiér Sobotka však uvedl, že s tímto návrhem Česká republika souhlasí.

Celý text zde.

Donald Tusk je však toho názoru, že k zavedení společné pohraniční stráže nedojde, jelikož návrh členské země odmítnou, bude tak třeba „najít jiné a nejspíše stejně bolestivé řešení“. Německé kancléřce Merkelové řešení vyhovuje, problém s ním však mají v Polsku.

Nakonec přijde i debata o budoucnosti EU a Velké Británie. Premiér Cameron totiž vypracoval seznam požadavků, na které podle něj musí EU přistoupit, jinak povede kampaň za Brexit. Mezi nimi je i omezení sociálních výhod lidem z jiných států Unie, což ostatní členské země považují za diskriminaci. „Česko i další členové osmadvacítky případné omezení volného pohybu osob odmítají.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…