Summit EU v Rize: Závěrečná tiskovka se kvůli neshodám zpozdila o hodinu

23.05.2015 8:04

Jen málo konkrétních slibů dala Evropská unie šesti postsovětským zemím na včera skončeném summitu Východního partnerství. To probíhalo v budově lotyšské národní knihovny v Rize. Na páteční závěrečné tiskové konferenci vyjadřovali představitelé osmadvacítky optimismus ohledně možnosti bezvízového styku s EU pro Ukrajinu a Gruzii, předseda Evropské Rady Donald Tusk ale zároveň prohlásil, že účast v programu Východního partnerství není automatickou cestou ke členství v Unii. Výsledek summitu se podle očekávání dočkal kritiky z Moskvy.

Summit EU v Rize: Závěrečná tiskovka se kvůli neshodám zpozdila o hodinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Závěrečná deklarace summitu uznává „evropské aspirace a evropskou volbu“ trojice zemí partnerství, které mají s osmadvacítkou podepsané asociační dohody – Ukrajiny, Gruzie a Moldavska. „Náš kurz se nemění. Ale nikdo neslíbil, že Východní partnerství bude automatickou cestou ke členství v Evropské unii,“ řekl Tusk a připomenul současné složité geopolitické podmínky.

Unie tak půldruhého roku po summitu partnerství ve Vilniusu, kde byly podepsány některé z asociačních dohod a prakticky začalo ochlazení ve vztazích s Ruskem kvůli Ukrajině, klade nyní důraz na diferencovaný přístup ke každé ze šesti zemí. EU též opakovaně zdůrazňuje, že program není zaměřen „proti nikomu a ničemu“, jak řekla premiérka hostitelského Lotyšska Laimdota Straujumaová.

Evropa podporuje územní celistvost všech zemí regionu

Závěry summitu také zdůrazňují evropskou podporu územní celistvosti, nezávislosti a suverenity všech zemí z programu. Účastníci rovněž podpořili všechny kroky k uvolnění situace na Ukrajině a vyzvali všechny strany k prosazení mírových dohod z běloruského Minsku.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko zdůraznil, že v rámci Východního partnerství má každá ze zemí možnosti a příležitosti. „A to je rozdíl od Ruska. V ruské sféře vlivu musejí všichni následovat principy nařízené z jednoho centra. Evropská unie je založena na jiných principech,“ řekl na tiskové konferenci.

Připomenul také, že Ukrajina platí za právo vybrat si vlastní cestu velmi vysokou cenu. Upozornil též na pasáž deklarace, ve které EU zopakovala své trvající odmítnutí ruské anexe poloostrova Krym. Mimo jiné i proto rižský summit v první reakci zkritizovalo ruské ministerstvo zahraničí. Vrcholná schůzka podle něho jen „zopakovala předchozí postoje k Rusku a propásla příležitost překonat rozdělení kontinentu“.

Unie opět zabručela

„EU znovu zabručela svou neadekvátní pozici ke Krymu,“ citovala agentura TASS z prohlášení ruské diplomacie. „Někteří vedoucí činitelé členských zemí EU a zástupci Bruselu se ještě musejí naučit ctít svobodnou volbu a vůli národa, o nichž v jiných souvislostech tak rádi spekulují,“ míní ruské ministerstvo.

Závěrečná tisková konference summitu se zdržela o hodinu, trvající neshody okolo deklarace nakonec totiž musel podle diplomatů Tusk ještě řešit telefonicky s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.

Před budovou Národní knihovny v Rize, kde se jednání konalo, dnes protestovalo několik stovek příslušníků lotyšské ruské menšiny, kteří podle transparentů mínili, že uvnitř se jedná o nich bez nich.

Každý stát si rozsah spolupráce s EU určuje sám

Deklarace uvádí, že rozsah a hloubku spolupráce s EU si každý ze šesti „samostatných a suverénních partnerů“ určuje sám podle svých zájmů a potřeb. Tusk dnes navíc řekl, že jasnými prioritami pro další období bude spolupráce v energetice a dopravě.

Východní partnerství bylo v roce 2009 spuštěno v Praze jako společná iniciativa EU, jejích členských zemí a šesti států na východě kontinentu: Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny. Cílem je podpora ekonomického rozvoje a spolupráce, vlády práva, rozvoje občanské společnosti i energetické bezpečnosti.

Příští summit Východního partnerství se uskuteční v roce 2017, uvádí poslední, celkem třicátý bod přijaté deklarace.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…