Summit Evropské unie se dnes bude věnovat hlavně migraci a Velké Británii

17.12.2015 9:41

Lídři zemí evropské osmadvacítky dnes na summitu v Bruselu zdůrazní potřebu urychlit faktické spouštění kroků, které byly v minulosti dohodnuty v reakci na migrační krizi. U večeře pak budou debatovat o možnostech nového nastavení vztahů mezi Velkou Británií a Evropskou unií tak, jak to před plánovaným referendem o setrvání své země v Unii žádá britský ministerský předseda David Cameron.

Summit Evropské unie se dnes bude věnovat hlavně migraci a Velké Británii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Migrační problematika je hlavním tématem unijního summitu letos už poněkolikáté. V návrzích závěrů tak nyní unijní prezidenti a premiéři mohou konstatovat, že EU má strategii, jak krizi řešit. Přidat je ale potřeba v tom, aby byly dohodnuté kroky skutečně realizovány.

České republice a dalším zemím ze středu a východu Evropy přitom vyhovuje, že debata se stále více soustředí na priority, které delší dobu zdůrazňují. Tedy především potřebu skutečné ochrany vnější schengenské hranice při udržení volného pohybu uvnitř tohoto prostoru.

Cameron by měl být při diskusi se svými evropskými partnery co nejotevřenější, dávali najevo unijní činitelé v minulých dnech. Britský premiér slíbil dojednat změny ve vztahu mezi Británií a EU před referendem o setrvání své země v Unii, které má být do konce roku 2017.

Dnešní schůzka je první, na které se budou dojednávat změny vztahu EU a Británie

Své představy změn nedávno sepsal v dopise šéfovi unijních summitů Donaldu Tuskovi a se svým týmem o věci intenzivně jedná. Přesto je dnešní schůzka prvním jednáním šéfů států a vlád celé osmadvacítky, kde se bude téma skutečně probírat.

Posun podle diplomatů nastal v naprosté většině Cameronem jmenovaných otázek, problémem ale zůstává snaha omezit sociální benefity migrantům z jiných zemí EU. To je podle mnoha Cameronových partnerů jasná diskriminace unijních občanů.

Summit by se tak měl na politické úrovni snažit najít cestu, jak tento pat ukončit tak, aby bylo možné v únoru dospět k závěrečné dohodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…