Summit G7: USA a Evropa počítají se zpřísněním sankcí. Rusko se předem ohradilo

08.06.2015 18:20

Neuspokojivá situace na Ukrajině, boj proti klimatickým změnám a jednání o dohodě o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií patřily mezi hlavní témata dvoudenního summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 v bavorském alpském zámku Elmau. V Garmisch-Partenkirchenu vzdáleném 15 kilometrů od zámku Elmau protestovali proti vrcholné schůzce odpůrci globalizace, účast na demonstraci ale byla nízká. Německá policie vyjádřila spokojenost s tím, že protesty byly převážně poklidné.

Summit G7: USA a Evropa počítají se zpřísněním sankcí. Rusko se předem ohradilo
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Země G7 se na summitu shodly na zachování sankcí proti Rusku, které již dříve přijaly kvůli situaci na Ukrajině. „A jsme také připraveni sankce zpřísnit, pokud to bude nutné a situace si to vyžádá, i když si to nepřejeme,“ řekla hostitelka schůzky, německá kancléřka Angela Merkelová. Zdůraznila také, že konflikt na Ukrajině lze řešit jen diplomaticky na základě dohod z Minsku.

„Země G7 své sankce zachovají tak dlouho, dokud Rusko se svou agresí vůči Ukrajině nepřestane,“ řekl americký prezident Barack Obama. Sankce podle něj mají na Rusko vážný dopad, přispěly k oslabení tamní ekonomiky, k oslabení rublu a k růstu inflace.

Rusko se ohradilo proti spojování sankcí a plnění minských dohod

Rusko už před vystoupením Merkelové a Obamy uvedlo, že na summitu nezaznělo nic nového k sankcím. Moskva ale dala najevo, že se jí nelíbí spojování sankcí s plněním minských dohod Ruskem.

Země G7 se také shodly na závazném cíli v boji se změnami klimatu, že se světová teplota nezvýší o víc než dva stupně. Podle Merkelové kvůli tomu bude třeba omezit emise CO2 „v horním části“ rozmezí, které doporučuje Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). Ten mluví o potřebě snížit celosvětové emise CO2 o 40 až 70 procent proti úrovni roku 2010.

Do budoucna je však podle Merkelové třeba, aby se svět zcela vzdal závislosti na fosilních palivech, jako jsou uhlí, ropa a zemní plyn. „Přihlásili jsme se k tomu, že do konce století potřebujeme dekarbonizaci světového hospodářství,“ řekla německá kancléřka.

Merkelová: Evropské země stojí o uzavření dohody TTIP

Evropské země podle Merkelové daly také na summitu najevo, že stojí o uzavření dohody o volném obchodu s USA známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Jednání o dohodě by se nyní měla urychlit, do konce roku by měl být znám její základní rámec. Merkelová však přiznala, že se zatím nepodařilo vyřešit mnoho sporných bodů, které TTIP přináší.

Zástupci skupiny G7, v níž jsou Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo a USA, se věnovali i tématu terorismu. Obama, který se na okraj summitu sešel s iráckým premiérem Hajdarem Abádím, řekl, že radikální hnutí Islámský stát (IS) bude nakonec v Iráku poraženo, cesta k vítězství ale nebude snadná a vyžádá si účinnou mezinárodní pomoc.

Proti summitu i dnes demonstrovali odpůrci globalizace, podle televize N24 se jich však sešlo jen asi 40 a nakonec odvolali plánovaný protestní pochod. Nejviditelnějším dnešním protestním činem byla časně ráno akce ekologického sdružení Greenpeace, které pomocí vysoce výkonných laserů promítalo na skalní štít nedaleko zámku Elmau výzvu, aby svět využíval výhradně energii z obnovitelných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…