Summit NATO se ve Varšavě uskuteční příští rok v červenci

22.05.2015 18:45

Summit Severoatlantické aliance se příští rok ve Varšavě uskuteční 8. a 9. července. Tento termín dnes oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. V prohlášení zdůraznil, že setkání prezidentů a premiérů aliance se odehraje v klíčové době, kdy se na východě i na jihu mění podmínky euroatlantické bezpečnosti. Stoltenberg připomněl, že v reakci na tyto změny začala aliance s největším posílením vlastních společných obranných schopností od konce studené války.

Summit NATO se ve Varšavě uskuteční příští rok v červenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

"Ve Varšavě narýsujeme kurs aliančního přizpůsobení se novému bezpečnostnímu prostředí tak, že NATO zůstane připravené bránit všechny spojence proti každé hrozbě z libovolného směru," uvedl generální tajemník aliance.

Na ochlazení vztahů s Ruskem a na jeho agresivní chování především v ukrajinské krizi už NATO reagovalo přijetím takzvaného Akčního plánu připravenosti na posledním summitu loni v září ve Walesu. Součástí plánu je mimo jiné vznik sil velmi rychlé reakce, schopných především na území členských zemí NATO začít působit v pouhých několika dnech.

Aliance posílila svá cvičení především ve členských zemích východní Evropy jako je trojice pobaltských států, které jsou vůči Rusku výrazně nedůvěřivé. A představitelé NATO volají po nutnosti ukončit pokles vojenských výdajů aliančních států.

Kromě Ruska je druhou výrazně vnímanou bezpečnostní hrozbou růst vlivu Islámského státu v Sýrii a v Iráku, ale také obecněji nekončící teroristické hrozby v dalších částech světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…