Summit na Pražském hradě: Zeman šťoural do novinářů a vznesl návrh k Ukrajině

25.04.2014 11:13

Na Pražském hradě dnes vyvrcholí dvoudenní schůzka prezidentů a vysokých představitelů zemí střední a východní Evropy k pátému výročí projektu Východního partnerství. Prezident Miloš Zeman svým projevem zahájil dopolední zasedání summitu. Neodpustil si poznámku k novinářům a navrhl k projednání čtyři body.

Summit na Pražském hradě: Zeman šťoural do novinářů a vznesl návrh k Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Úvod svého projevu využil Miloš Zeman k rýpavé poznámce směrem k novinářům. Jedna z moderátorek televizní diskuse prý vyjádřila údiv nad tím, že se při zasedání Východního partnerství rýsují konkrétní výsledky. To prezident s úsměvem následovně glosoval: „Je vidět, že čeští moderátoři jsou zvyklí na to, že jakékoli zasedání žádné konkrétní výsledky nepřináší, takže jsme je poněkud překvapili."

Zeman ve své zahajovací řeči navrhl svým partnerům k projednání čtyři body, výsledkem by podle něj mělo být společné prohlášení. Prvním bodem by měla být vízová facilitace. Druhým z bodů by mělo být doporučení účastníků tohoto setkání Ruské federaci, aby jako mírové gesto přispívající k deeskalaci existujícího napětí stáhla svá vojska z ukrajinských hranic. Dalším bodem pak má být doporučení Ukrajině, aby v duchu ženevských dohod uskutečnila decentralizaci země.

Česká republika nabízí své služby pod jistou podmínkou

Posledním bodem by podle Zemana měla být nabídka „dobrých služeb", přičemž Česká republika se může podle hlavy státu realizace tohoto bodu ujmout s tím, že tato nabídka by platila pouze v případě, jestliže ji přijmou obě strany. Spočívala by ve zprostředkování jednání, která by zabránila eskalaci konfliktu, včetně stažení tanků označených jako mírové sbory.

Zeman svou řeč ukončil následovně: „Dokud se vyjednává, tak se neválčí. Až se začne válčit, veškeré naše výzvy se stanou planými slovy."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…