Sundali egyptské letadlo teroristé? Firma i politici mlží, ale Donald Trump už má jasno

20.05.2016 15:47

Ve čtvrtek se nad Středozemním mořem zřítilo letadlo společnosti EgyptAir. V současnosti záchranné týmy hledají trosky letadla a pokoušejí se, zatím neúspěšně, nalézt nějaké přeživší. Nejedná se o první takovou tragédii, která společnost v poslední době postihla. Objevují se názory, že se jedná o teroristický útok.

Sundali egyptské letadlo teroristé? Firma i politici mlží, ale Donald Trump už má jasno
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Havarované letadlo, ilustrační foto

Ve čtvrtek ráno zmizelo z radaru letadlo společnosti EgyptAir na cestě z Paříže do Káhiry. O několik hodin později se potvrdily informace o tom, že se letadlo zřítilo do Středozemního moře. Co bylo příčinou jeho pádu, však zatím není známo.

Egyptské úřady jsou však toho názoru, že je mnohem pravděpodobnější, že šlo o teroristický útok, než aby se jednalo o technickou závadu na stroji. Podle francouzského ministra zahraničí Jean-Marca Ayraulta však této variantě „absolutně nic nenaznačuje“, jak uvedl v pátek ráno.

Francouzské bezpečnostní složky se mezitím však zabývají možností, zda mohlo dojít k porušení bezpečnostních předpisů na pařížském letišti Charlese de Gaulla, vzhledem k tomu, že po listopadových teroristických útocích vyšlo na povrch, že se islamisté pokoušeli rekrutovat do svých řad některé ze zaměstnanců letiště.

Na palubě letu MS804 bylo celkem 66 osob a předpokládá se, že nikdo z nich nepřežil. Letadlo odletělo z Paříže ve 23:09 tamního času a do Káhiry mělo dorazit ve 3:15, přestalo však odpovídat již ve 2:27 egyptského času a o dvě minuty později zmizelo z radaru.

Pro EgyptAir je to již druhá podobná tragédie za poslední dobu. Loni totiž došlo k výbuchu v jednom z jejich letadel, které se následně zřítilo na Sinajském poloostrově, přičemž zahynulo všech 224 osob na palubě. K útoku na letadlo se tehdy přihlásil Islámský stát.

Myšlenky teroristického útoku, který stojí za pádem letadla, se však bez jakéhokoliv předchozího potvrzení chopil kandidát na prezidenta USA Donald Trump, který na jejím základě zkritizoval podle něj zcela nedostatečná bezpečnostní opatření.

„Vypadá to na další teroristický útok. Letadlo opustilo Paříž. Kdy začneme být tvrdí, chytří a ostražití? Obrovská nenávist a znechucení!“ napsal realitní magnát na svém twitteru již v průběhu čtvrtečního odpoledne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…