Sundejte roušky, kdykoliv to jde! Radil Arenberger. Kdysi. Teď už ne

29.04.2021 15:05

I v létě prý bude platit povinnost nosit roušky, říká současný ministr zdravotnictví Petr Arenberger, i když prý ne všude. Ovšem minulý květen, kdy jako dermatolog léčil ty, kdo měli kvůli rouškám infekce a jiné problémy, říkal o roušce něco jiného: „Na ulici sundat. Mít ji třeba připravenou na krku, když budou vstupovat do MHD nebo budov, ale nenosit ji trvale, když to není nutné.“ A pro Novinky.cz řekl i další věci.

Sundejte roušky, kdykoliv to jde! Radil Arenberger. Kdysi. Teď už ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Petr Arenberger

Příkaz nosit roušky nebo dokonce respirátory sice stále platí, nicméně odhalených tváří začíná být v českých městech většina. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger v rozhovoru pro Blesk prohlásil, že ve venkovních prostorách by se mohly nosit jen roušky. „Já si myslím, že roušky pro venkovní prostory už jsou plně dostačující, že by to nemusel být respirátor,“ mínil. Dodejme, že venku nikdy povinnost nosit respirátor neplatila, chirurgická rouška byla dostačující.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Ministerstvo se podle něj snaží probírat s imunology možnost, aby se především na veřejnosti nosily roušky jenom v rizikových situacích, kdy je pohromadě větší skupina lidí. „Ve vnitřních prostorách si budeme muset zvyknout na to, že roušky nebo respirátory budou našimi průvodci,“ dodal. V létě tak podle Arenbergera bude nutné si ústa a nos nadále zakrývat. „Neříkám, že to musí být za všech situací,“ dodal. Důvodem je podle něj možnost zavlečení nových mutací koronaviru nebo třeba i jejich tvorba.

Ovšem minulý květen, kdy se zřejmě Arenbergerovi o postu ministra zdravotnictví ani nesnilo, říkal něco jiného. Jako dermatologovi mu totiž ordinaci plnili pacienti s problémy způsobenými nošením roušek.

Arenberger tehdy doporučoval nosit raději lékařské roušky. „Nejlépe je nosit originální roušky, jednorázové. U textilních roušek je důležité, aby byly z prodyšného materiálu, vzdušnější tkaniny, v níž se kůže tolik nezapařuje. A důležité je také, aby na nich nezůstávaly zbytky saponátů. A samozřejmě střídat, alespoň dvakrát třikrát za den,“ řekl dle serveru Novinky.cz.

Varoval zejména před zvlhlými rouškami. „Když už domácí textilní roušky, tak pozor na to, aby nebyly ze syntetických materiálů,“ nabádal, ale doplnil: „Hlavní problém nevidím v tkanině, ale v tom, jak moc se jednotlivci zahřívá kůže. U zpocené a zahřáté kůže se může objevovat akné, opary, začervenalé koutky, u diabetiků kvasinkové infekce.“

„Často léčíme obličejovou dermatitidu, zarudnutí obličeje doprovázené pálením kůže, pupínky či otokem obličeje. A s tím, jak se bude oteplovat, kůže se bude více prohřívat a dráždit,“ varoval na začátku léta. Ti, kdo trpí kožními problémy, měli využít toho, že rouška nebyla přes léto povinná. „Kdo trpí kožními potížemi, doporučuji střídat roušky, nenechávat je zvlhnout a na ulici sundat. Mít ji třeba připravenou na krku, když budou vstupovat do MHD nebo budov, ale nenosit ji trvale, když to není nutné. Lidé bez potíží ji samozřejmě mohou nosit stále,“ doporučil dermatolog.

Potvrdil, že kvůli nošení roušek se počet kožních infekcí zvýšil. Zvláště u těch, kteří se snadno zpotí. „Jakmile došlo k zapocení například při sportu, objevily se kožní potíže. I já sám vím, že mi stačí cesta do kopce a zapotím se v ní,“ uvedl. Problémy podle něho mají např. muži, kteří roušku nasazují na čertsvé oholenou tvář nebo se potí mezi vousy.

„Když už se někomu dermatologické obtíže objeví, dá se to samozřejmě řešit, aniž by musel zcela roušku odložit. Je třeba problém zkonzultovat s lékařem, nasadit správnou léčbu, léčivý přípravek nanést, nechat vsáknout a poté roušku nasadit,“ doporučil jako řešení pro ty, kdo roušku nechtějí nebo nemohou odložit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …