Šup, pryč. Stačí natáhnout plot, ani nemusíme budovat tábory, překvapil bratr ministra Pelikána

06.06.2016 12:54

Uprchlická krize nesouvisí bezprostředně ani s občanskou válkou v Sýrii, ani s existencí Islámského státu, říká v rozhovoru pro server Deník.cz arabista a honorární konzul Súdánu v ČR, a také bratr českého ministra spravedlnosti, Petr Pelikán.

Šup, pryč. Stačí natáhnout plot, ani nemusíme budovat tábory, překvapil bratr ministra Pelikána
Foto: archív autora
Popisek: Petr Pelikán

Proč se tedy podle něj daly do pohybu miliony lidí? Faktorů způsobujících migraci je prý mnoho. „Jedním z nich je, že miliony lidí z Blízkého východu chodily pracovat do bohatých arabských zemí. Zhruba začátkem tisíciletí tuhle pracovní sílu vytlačili migranti z indického subkontinentu, Indové, Pákistánci, Bangladéšané. Jsou levnější, pružnější a jejich problémy nemohou ovlivnit dění v oblasti. Kromě toho v těchto zemích dorostla generace, která se domluví anglicky a zvykla si na tamní verzi multikulturalismu, takže jí nepřijde divné, že všude mají filipínské služky nebo pákistánské řidiče. Už nepotřebují Syřany, Libanonce či Egypťany,“ vysvětlil Pelikán.

V očích přistěhovalců není Česko Evropou

Upozornil na to, že přestože přistěhovalci v zemích Perského zálivu nikdy nezískají rovná občanská práva, stále tam proudí. „Nestojí o lidská práva, ale o slušnou životní úroveň, o styl života,“ vysvětlil. V Evropě prý migranti hledají sen, který nikdy nemůžou najít. O čem je tento sen? „O lepším životě podle internetu a sociálních sítí,“ uvedl Pelikán a vysvětlil, že v očích přistěhovalců není Evropou ani Česko, ani Polsko, Slovensko nebo Rumunsko, a dokonce už ani Itálie. „Jejich představa je, že dostanou dům, vzdělání a důstojnou práci. To ale nemohou nikde získat,“ vysvětlil Pelikán.

Nemusíme budovat uprchlické tábory. Stačí natáhnout plot

Think-tank Evropské hodnoty tento týden formuloval protiimigrantský recept jasně: budovat záchytná stanoviště mimo evropské území a vracet ty azylanty, kteří odmítnou zůstat v první bezpečné zemi. Podle Pelikána to ale takto řešit nejde. „Jednoho dne Německo řekne, že Kosovo a Albánie jsou bezpečné země, a šup, zbaví se Balkánců. Další den Francie za bezpečné země prohlásí Maroko, Tunisko a Alžírsko. To je pokrytectví, kterým se imigrační vlna nezastaví. Dalším jejím významným prvkem totiž je, že za sebou táhnou velké skupiny příbuzných, známých, krajanů,“ upozornil Pelikán. Podle jeho názoru bude příliv migrantů nezastavitelný, dokud nepřehodnotíme koncept lidských práv. „Nemusíme ani budovat uprchlické tábory, stačí natáhnout plot. Jestli chceme investovat větší peníze, tak do kontrapropagandy, tedy aby ze sociálních sítí vyčetli, že tady není všechno skvělé,“ prohlásil Pelikán.

Nevěrnou ženu zaříznou jezídi jako ovci

Přiznal také, že součástí práva šaría je bičování dívky za sexuální styk před svatbou nebo kamenování ženy za mimomanželský styk. „Ale ptám se, v kolika státech je součástí legislativy? A pokud je, v kolika z nich je reálně uplatňováno? V podstatě v žádném. Jen tam, kde funguje samosprávná společnost bez kontroly státu, například v občinách v Afghánistánu a Pákistánu. Kromě Saúdské Arábie to státy nepraktikují,“ ujistil. Podle něj šaríu praktikují také autonomní společenství, která se hlásí k jiným náboženstvím, například křesťanské komunity v Pákistánu a Súdánu. „Jezídi zaříznou nevěrnou ženu jako ovci, ani nemrknou,“ upozornil s tím, že komunity žijí podle svých pravidel a nechtějí je měnit, a to ani v Evropě. „Když kamenovali u nich doma, budou to chtít dělat i u nás. A chci jen podtrhnout, že migranti zdaleka nejsou jen Arabové. Jsou to také Afghánci, Pákistánci, Eritrejci, Turci, Etiopané, dokonce bych řekl, že Arabové netvoří většinu,“ uvedl.

Osobně migranty nevítá, protože je přesvědčen, že když jejich počet dosáhne jisté hranice, ovlivní to náš způsob života, kulturu, jazyk. „To je něco, co si nepřeji. Nikdo nechce ve své zemi ani živit příživníky, ani těm úspěšnějším čistit boty,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…