Šup tam s bábou. Jiří Krampol bojuje proti bídě českých důchodců mrazivým vtipem

21.05.2014 14:14

Známý herec, dabér a moderátor Jiří Krampol ve snaze upozornit na nedůstojné podmínky českých seniorů hovoří o zřízení seniorboxů po vzoru babyboxů, do nichž mohou matky anonymně odložit zpravidla své nově narozené děti. V souvislosti s nelehkou situací penzistů pak ještě připomněl slova Václava Havla o nutnosti postarat se o potřebné. Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes pak doplnil, že za tento stav mohou zejména kroky pravicových vlád v posledních letech.

Šup tam s bábou. Jiří Krampol bojuje proti bídě českých důchodců mrazivým vtipem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Krampol

„Měl bych takovou radu starostům nejen velkých, ale i malých měst, kdyby zřídili ve městech, jako jsou babyboxy, tak i seniorboxy. Nevíte, co s dědečkem, babičkou, šup, šoupnout je do seniorboxu, on se o něj někdo postará,“ řekl známý herec, moderátor a dabér Jiří Krampol na celostátní programové konferenci strany LEV 21 Jiřího Paroubka.

Srstka by mohl namluvit komentář

„Pan Srstka by mohl ještě namluvit komentář: Je hodná, neštěká, nekouše, přítulná, vezměte si ji domů, budete z ní mít radost. Chtěli jsme samozřejmě v nadsázce upozornit na zoufalou situaci českých seniorů,“ doplnil pak Krampol pro ParlamentníListy.cz.

„Byl jsem v Újezdě u Brna, a to je nejhezčí dům seniorů. To je jak v Americe. Tady by měl člověk, když končí na tomto světě, důstojně zakončit stáří. A ne někde na ubytovně, kdy nemá na léky, které dnes stojí poměrně dost peněz. Když člověk bere menší důchod, než je činže v průměrném bytě, to je otřesné,“ řekl a uvedl konkrétní příklad ze svého okolí.

Krutý příběh ze života

„V Karlíně bydlel takový pán, hrozně ochotný, malinko retardovaný, ale hrozně milý, příjemný člověk, všichni ho měli rádi. Protože na tom byl zdravotně špatně, tak šel do důchodu jako mladý ve dvaapadesáti letech a dostal důchod asi kolem šesti tisíc korun. Bydlel v jedné malé cimře v suterénu, jedna plus nic. On si tam v té jedné místnosti, asi dvacetimetrové, udělal takový kout, kde měl umyvadlo a kuchyňku s koupelnou zároveň. Platil za to asi 3 600 korun. Pak mu to zvedli na 5 700, tak mu zbývalo pár stovek na jídlo, na léky, na všechno,“ popsal případ Krampol.

„Nakonec se musel odstěhovat na ubytovnu, protože neutáhl ani tu jednu cimru. To je přece strašné. Lidi mají větší činže než důchod. A to kdekoliv, nejen v centru je draho. Chápu, že nemůže chtít majitel za činži 120 korun, ale ti důchodci… Já beru lék na tlak a na ředění krve. Tyto dva léky mě stojí měsíčně kolem dvou tisíc korun. Teď si vezměte ty důchodce, co mají třeba pět chorob. To mají jako umřít? Do nemocnice je nevezmou, protože na to nemají, na léky nemají, na jídlo nemají. Zvyšuje se kriminalita, lidi žebrají. Je to strašná situace,“ podotkl.

Havel věděl, komu se má pomáhat

Podle něj není možné, aby lidé, kteří celý život dřeli, žili v takto nedůstojných podmínkách. V této souvislosti připomněl slova někdejšího prezidenta Václava Havla. „Když byl čerstvě zvoleným prezidentem Václav Havel, kterého jsem měl to štěstí a tu čest znát, protože to byl báječný člověk a opravdový symbol svobody, což mu nikdo nikdy neodpáře, napsal, že naším největším úkolem je pomoct hlavně těm nejubožejším, nejchudším, kteří to potřebují, aby se měli lépe,“ uvedl s tím, že do kdejakých nesmyslů se investují peníze a na ty, kteří je potřebují, nejsou prostředky.

Senioři utrpěli kvůli vládám pravice

Nelehkou situaci českých penzistů potvrzuje i předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. „Senioři v posledních letech v důsledku kroků pravicových vlád velmi utrpěli. Podle našeho kvalifikovaného odhadu existuje asi 250 000 příjemců starobních penzí, kteří žijí v materiální bídě. Podle nastavených metodik pro Evropskou unii je počet seniorů v chudobě 578 424. Zvyšuje se počet lidí, kteří nemohou zaplatit nájemní bydlení, pokud žijí osamoceni v nájemních bytech. A zákon o sociálním bydlení má být až za tři roky, což je samozřejmě tristní. Sociální systém je nedokonalý a kromě nějakých drobných úprav není zájem státu tyto věci řešit. Problémů je tedy spousta. My jsme zpracovali asi dvanáct požadavků a návrhů, co je potřeba aktuálně řešit, aby se situace zlepšila,“ uvedl Pernes pro ParlamentníListy.cz.

Valorizace důchodů a požadavky Rady seniorů ČR

Jedním z takových požadavků je valorizace důchodů. Ty by měly od ledna 2015 stoupnout o 1,8 procenta, tedy v průměru asi o 205 korun. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) už odsouhlasila vláda. Nyní jej projedná Poslanecká sněmovna, v níž má koalice většinu. Pernes však považuje toto navýšení za nedostatečné.

„Reálná kupní síla penzí v České republice klesá čtyři roky důsledkem legislativních aktivit bývalých vlád. Rada seniorů požaduje vykompenzovat minimálně pokles reálné síly penzí za roky 2012 a 2013, a to je u průměrné penze 282 korun a ne 205 korun. Pokud by na to byly prostředky, požadovali bychom i vykompenzování poklesu letošní reálné kupní síly penzí. Jaká bude inflace, nikdo neodhadne. Pokud by to bylo podle posledních odhadů naší banky, tak by to bylo 364 korun, čili 282-364 korun. O těchto číslech budeme lobbovat přímo v Parlamentu,“ řekl dále Pernes.

Stárnutí populace bude pokračovat

Od roku 2002 do roku 2011 se navíc podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) věkový průměr českého obyvatelstva zvýšil o 1,7 roku. A tento trend má pokračovat i nadále. Zatímco v roce 2007 představovali lidé starší 65 let 14,6 procenta naší populace, v roce 2050 to už bude více než jedna třetina, jak dále uvádí ČSÚ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…