Šup zpátky. Turecko začalo být k uprchlíkům poněkud drsné

16.12.2015 14:18

Amnesty International vydala zprávu, v níž upozorňuje na hrubé zacházení tureckých úřadů s uprchlíky. Z té vyplývá, že turecká vláda uprchlíky zavírá do detenčních zařízení, ze kterých se dostanou jedině tak, že souhlasí s odvozem zpět do válečné zóny, odkud přišli.

Šup zpátky. Turecko začalo být k uprchlíkům poněkud drsné
Foto: Archiv TN
Popisek: Turecká krajina

Amnesty International prováděla od září výzkum v Turecku, který dokumentuje turecké zacházení s uprchlíky. Ti jsou v mnoha případech zavírání do naprosté izolace v detenčních centrech. „Zdokumentovali jsme svévolné zadržování těch nejzranitelnějších lidí na turecké půdě. Nátlak na uprchlíky a žadatele o azyl, aby se vrátili do zemí jako Sýrie či Irák je nejen nesvědomitý, ale v naprostém rozporu s mezinárodním právem,“ řekl regionální ředitel AI pro Evropu a Střední Asii John Dalhuisen.

„Ustanovením Turecka jako vrátného pro Evropu v migrační krizi se EU dostává do nebezpečí lhostejnosti vůči vážnému porušování lidských práv, a teď dokonce i jeho podpory. Spolupráce při řešení migrační krize mezi Tureckem a EU by měla být ukočena do doby, než skončí všechna vyšetřování.“

Evropská unie totiž chce pozastavit migrační tok na svoje území, a je tak ochotná zaplatit Turecku obnos ve výši tří miliard euro. Výsledkem, který potvrdili i představitelé EU v Ankaře, bude výstavba šesti nových detenčních zařízení. „Je šokující, že peníze Evropské unie jsou použity na nezákonný zadržovací a návratový program. EU musí zajistit, že jejich fondy a migrační spolupráce s Tureckem spíše podporují, než podkopávají práva uprchlíků a migrantů.“

Celý text zde

Všichni dotázaní zadržení uvedli, že byli vzati do vazby na západě Turecka a následně převezeni na jih či východ. Bez vysvětlení pak byli následně zadržováni v táborech v provinciích Osmaniye či Erzurum, kde jim byl odepřen veškerý kontakt s okolním světem. Ten si mohli zprostředkovat pouze za použití ukrytých mobilních telefonů.

Mnozí z nich uvedli, že jediný způsob, jak se z detenčního zařízení dostat, spočívá v souhlasu s tím, že je úřady odvezou tam, odkud přišli. V detenčním zařízení v Erzurumu bylo údajně i tříleté dítě donuceno k odevzdání otisků prstů, jež posloužily jako stvrzení jeho souhlasu s odvozem zpět do Sýrie.

Výzkumníci zdokumentovali více než 100 takových případů, předpokládají však, že jich existuje mnohem více. V mnoha případech zřejmě dochází k deportacím i do Afghánistánu.

„Ty případy jsou zcela netransparentní a opravdový počet těchto svévolných zadržení a nezákonných deportací provedených tureckými úřady není znám. Tyto nové praktiky se musí okamžitě prošetřit za účelem ochrany všech uprchlíků a žadatelů o azyl v Turecku,“ řekl Dalhuisen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…