Superhrubá mzda to má nejspíš spočítané. ODS a ČSSD se přetahují, kdo s tím Babišovi pomůže

04.08.2020 18:16

Superhrubá mzda by mohla skončit. ČSSD je pro její zrušení, výpadek v rozpočtu by pak nahradila i bankovní daní. Uvedl to vicepremiér a předseda sociální demokracie Jan Hamáček (ČSSD). Píše to server Aktuálně.cz.

Superhrubá mzda to má nejspíš spočítané. ODS a ČSSD se přetahují, kdo s tím Babišovi pomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Hamáček zároveň uvedl, že plán Andreje Babiše (ANO) ohledně zavedení 15procentní daně místo plánovaných devatenácti procent je nerealistický. „Od ČSSD nemůže nikdo očekávat, že bude dělat daňovou politiku ODS,“ sdělil Hamáček, s tím, že tzv. daňové kolečko bývalého šéfa resortu financí z ODS Vlastimila Tlustého musí zůstat v propadlišti dějin. Toto daňové kolečko bylo podle Hamáčka symbolem 15% „rovné“ daně. 

Hamáček hovořil o tom, že superhrubou mzdu chce strana zrušit. „Zároveň musí být vyřešena příjmová strana státního rozpočtu. Sektorová daň například pro banky může být takovým řešením,“ uvedl. Návrh bankovní daně představila sociální demokracie již loni v květnu; měl by mít podobu odvodu z aktiv. 

„Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle odhadů ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně,“ připomíná server Aktuálně.cz, s tím, že Babiš tehdy jednání o návrhu ostře odmítl. 

Piráti – podle slov poslance Mikuláše Ferjenčíka – snížení zdanění práce podporují, ale je nutné řešit výpadek příjmů státu i samospráv.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by se pak rozpočtový výpadek projevil na důchodovém účtu. To však podle ní Babiš zamlčuje.  

Lídr SPD Tomio Okamura, spolu s hnutím, prosazuje zrušení superhrubé mzdy a snižování daní. Výpadek rozpočtu pak navrhuje řešit zdaněním dosud nedaněných dividend nadnárodních korporací či zrušením financování politických neziskovek. 

Server Echo24.cz pak upozorňuje na nabídku občanských demokratů. Dlouho diskutované zrušení superhrubé mzdy by se tak mohlo uskutečnit bez pomoci vládní ČSSD a komunistů. Babišovi totiž společné zrušení superhrubé mzdy znovu nabídla ODS pod vedením Petra Fialy. „Vážený pane premiére, v prosinci 2019 jsem Vám v Otázkách Václava Moravce navrhl, abychom podepsali smlouvu o zrušení superhrubé mzdy. Tehdy jste odmítl. Jelikož jsem zaregistroval Vaši změnu názoru, poslal jsem Vám dnes na Úřad vlády aktualizovaný návrh smlouvy o zrušení superhrubé mzdy,“ napsal Fiala Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…