Superúředníka by měla vláda jmenovat v říjnu

03.05.2014 15:23

Generální ředitelství státní služby by mělo při Úřadu vlády vzniknout v červenci a v říjnu by měla vláda jmenovat na doporučení výběrové komise jeho šéfa, takzvaného superúředníka. Vyplývá to z návrhu časového plánu zavádění novely služebního zákona do praxe, kterým se bude v pondělí zabývat kabinet a který má ČTK k dispozici. Služební zákon by měl zlepšit a odpolitizovat státní správu.

Superúředníka by měla vláda jmenovat v říjnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka přijímá gratulace po vyjádření důvěry své vládě

Návrh harmonogramu dále předpokládá, že v posledních třech letošních měsících se uskuteční výběrová řízení na pozice státních tajemníků na jednotlivých úřadech. Jmenováni by měli být k lednu příštího roku, kdy má nabýt účinnosti hlavní část novely služebního zákona.

Od příštího roku by měla platit například úprava odměňování úředníků. Patří k ní zrušení smluvních platů a omezení výše případných odměn.

Po celý příští rok by se měla konat výběrová řízení na pozice vedoucích služebních úřadů a ředitelů sekcí. Následující rok mají být vypisovány konkurzy na ředitele odborů a vedoucí oddělení.

Zákon o státní službě má Parlament schvalovat o prázdninách

Kabinet se v pondělí vrátí k samotnému vytvoření generálního ředitelství státní služby. Před dvěma týdny projednávání návrhu přerušil mimo jiné kvůli tomu, že koalice se zatím neshodovala na finální podobě novely zákona o státní službě. V navrhovaném harmonogramu stojí, že konečné znění předlohy by měla sněmovna dostat příští týden. Poslanci by ji měli schvalovat v červnu a senátoři v červenci.

Na generálním ředitelství by měly podle dřívějších informací pracovat tři desítky úředníků. Ředitelství by mělo mimo jiné sjednocovat pravidla pro výkon služby ve všech úřadech, vydávat služební předpisy, vytvořit systém hodnocení úředníků a koordinovat a kontrolovat jejich vzdělávání.

Řadu let odkládaný služební zákon je jedním z nejstarších ústavních dluhů České republiky. Česko je jedinou zemí Evropské unie, která zákon o státní službě nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…