Suverenita Česka, konec rozkrádání dávek a odmítnutí uprchlíků. To prý očekávají Češi od nové vlády

25.09.2017 13:52

Největší obavy mají Češi z nárůstu uprchlíků a rostoucích teroristických útoků v Evropě. Uvedl to alespoň průzkum společnosti SANEP. Od nové vlády pak Češi očekávají hájení suverenity země v EU, zamezení zneužívání sociálního systému či nedodržování uprchlických kvót.

Suverenita Česka, konec rozkrádání dávek a odmítnutí uprchlíků. To prý očekávají Češi od nové vlády
Foto: Vít Hassan
Popisek: Noční zásah těžkooděnců v uprchlickém táboře v Calais

Největší obavy u více jak 70% domácí populace panují z nárůstu uprchlíků v Evropě (v souhrnu 83,2 % dotázaných), rostoucích teroristických útoků v Evropě (v souhrnu 81,4 % dotázaných), z islamizace Evropy (v souhrnu 79,2 % dotázaných), cenzury médií (v souhrnu 75,3 % dotázaných), organizovaného zločinu (v souhrnu 73,5 % dotázaných) a násilné majetkové kriminality (v souhrnu 72,4 % dotázaných). Společným jmenovatelem největších obav drtivé většiny domácí populace je uprchlická problematika, která souvisí s informacemi o dalších teroristických útocích v Evropě.

U více než 65 procent dotázaných pak panují obavy i z finančního zajištění ve stáří či z rostoucích životních nákladů. Více než 62 procent lidí se obává sucha v souvislosti s klimatickými změnami. 

Původní text ZDE

Ve volných odpovědích, v nichž respondenti spontánně uváděli, čeho se v nejbližší době nejvíce obávají, se rovněž nejčastěji vyskytuje vše, co souvisí s uprchlíky, islámem, terorismem, ale i s hrozbou válečného konfliktu i ztráty svobody. I zde se však rovněž objevují velmi často uváděné obavy týkající se životní úrovně, důchodu a rovněž překvapivě i obavy z nedostatku vody.

Od nové vlády, která vzejde z říjnových sněmovních voleb, pak nejvíce domácí populace očekává hájení suverenity ČR v EU (v souhrnu 74,3 % dotázaných), zamezení zneužívání sociálního systému (v souhrnu 72,5 % dotázaných) a nedodržování uprchlických kvót i za cenu sankcí (v souhrnu 71,3 % dotázaných). Téměř dvě třetiny veřejnosti dále od budoucí vlády očekávají prosazení hmotné zodpovědnosti politiků (v souhrnu 62,2 % dotázaných), ale i zabezpečení hranic (v souhrnu 61,7 % dotázaných).

Ve volných odpovědích, v nichž respondenti spontánně uváděli, co očekávají od nové vlády po říjnových sněmovních volbách, se vedle zákazu islámu, vystoupení z EU nejčastěji vyskytují odpovědi související ze sociálními a existencionálními otázkami. Očekávána je tak zejména důchodová reforma, zajištění sociálních jistot, zvýšení minimální mzdy, nízké daně, ale např. i zvýšení platů učitelů. Důraz je kladen i na stabilitu, ale i zajištění suverenity a bezpečnosti. Patrné jsou rozdílné názory ve společnost na EU a uprchlické kvóty, kdy jedna část očekává zavedení eura a prohloubení integrace s EU a přijetí uprchlických kvót a druhá naopak očekává vystoupení z EU a odmítá uprchlické kvóty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…