Sváteční Miloš Zeman: Závistiví kreténi a novinářští blbečci by zase šťourali. A na straně přímé demokracie nevidím nic extremistického

28.09.2017 21:34

I v den státního svátku se prezident Miloš Zeman setkal s moderátorem TV Barrandov Jaromírem Soukupem. A to ve svém pravidelném pořadu Týden s prezidentem.

Sváteční Miloš Zeman: Závistiví kreténi a novinářští blbečci by zase šťourali. A na straně přímé demokracie nevidím nic extremistického
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Úvodem se Zeman vyjádřil k úmrtí herce Jana Třísky a herečky Květy Fialové. „Pokud jde o Jana Třísku, tak mi dovolte, abych se vrátil do svého mládí. Jan Tříska byl herec divadla Za Branou. Já jsem do divadla několikrát chodil a vzpomínám si na nějaká představení. To byla moje první zkušenost s Janem Třískou. Komunisté pak zrušili divadlo Za Branou,“ poznamenal ve své vzpomínce na zesnulého herce Jana Třísku. Vyznamenání 28. října však Jan Tříska nedostane. „Seznam byl uzavřen,“ sdělil Zeman s tím, že in memoriam vyznamenání nerad dává. „Ale budu-li zvolen, mohl by jej dostat, stejně jako Květa Fialová,“ sdělil se vzpomínkou na zesnulou populární herečku Zeman.

„Nedovedu si představit, s výjimkou Jiřiny Bohdalové, žádnou herečku, která by měla tak velký počet diváků. Byla usměvavá a milá, až do konce svého života,“ dodal Zeman.

Následně se Zeman vyjádřil ke stavu levice. „Vnímám naprostou neschopnost sociálnědemokratických lídrů,“ řekl jasně Zeman. „Když se kdokoli z nich stal premiérem, zjistil, že musí řešit desítky, stovky rutinních úkolů, že už nemají čas na tu vizi. Vize se daleko lépe formuje v opozici než ve vládě,“ dodal.

V souvislosti s politikou se pak Zeman vyjádřil rovněž k výsledkům německých voleb. „Řeknu vám názor, který vás možná překvapí. Ten názor je tak trošku opřen o výsledky dánské sociálnědemokratické strany, která asi před rokem ostře otočila a přešla k antimigrační rétorice. Dánská sociální demokracie dnes na tom severu patří k největším odpůrcům ilegální migrace. A teď má kacířská hypotéza. Kdyby německá sociální demokracie následovala tohoto příkladu, mohla by vyfouknout hlasy AfD a mohla by přinejmenším dohnat CDU Angely Merkelové. Neudělala to,“ sdělil Zeman. Lídr SPD Martin Schulz byl podle něj k migrantům ještě měkčí než Angela Merkelová. „A volný prostor zaplnila Alternativa pro Německo,“ dodal.

Od německých výsledků se přešlo k prognóze českých voleb. Nejprve se Zeman vyjádřil k SPD Tomia Okamury. „Nevidím nic extremistického na straně, která hlásí přímou demokracii. To, co bych Okamurovi vytkl, je, že se soustřeďuje na tento jediný bod a že nemá konkrétní program, jak řešit další otázky. Sama o sobě přímá demokracie není extremistická. Přímá demokracie je nástroj občanů,“ zmínil Zeman.

Když se pak Zeman měl vyjádřit k Pirátům, zeptal se moderátora na to, jaký je program Pirátů a jaké osobnosti Piráti mají. „Piráti mají dobře nakročeno k tomu, že zopakují podobný úspěch jako Bursíkovi Zelení, s podobným elektorátem,“ řekl Soukup. Zeman následně odmítl sdělit své voličské preference. „Nebudu volit TOP 09,“ řekl pouze jasně Zeman. Občany pak vyzval k tomu, aby neopomněli jít k volbám.

Vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD) pak neopomněl Zeman zkritizovat. „Hodnotím ji jako vládu promarněných příležitostí. Hodnotím ji jako vládu údržbářskou,“ zmínil kriticky prezident. Své pak řekl k tomu, jak by si představoval důchodovou reformu. „Jsem zastáncem velmi nepopulárního kroku. A to je zvýšení procentní sazby sociálního pojištění. Tím se dostaneme zhruba na úroveň Francie. V takovém případě by došlo k tomu, že by důchodový účet byl minimálně vyrovnán,“ sdělil Zeman.

Řeč pak byla také o investičních pobídkách. „Pokud investiční pobídky vytvářejí nová pracovní místa, tak české ekonomice nejenže neškodí, ale i jí prospívají. Nyní nastala doba, kdy je nízká nezaměstnanost a kdy tyto investiční pobídky nepotřebujeme,“ řekl Zeman a zdůraznil, že by snížil dávky těm, kteří nechtějí pracovat. 

V souvislosti s ekonomikou pak Zeman popsal člověka, jenž dostane státní vyznamenání. „Otevíral centrum robotizace v Dejvicích,“ řekl Zeman. „Neprozradím jeho jméno, nebo se ozve nějaký závistivý kretén, nebo se novinářský blbeček v tom začne šťourat,“ rozjel se Zeman.

Závěrem pak Zeman poděkoval všem za blahopřání k narozeninám. „Dostal jsem již několik tisíc blahopřání. Moc vám, přátelé, děkuju, přeju vám totéž, co přejete mně. Zdraví, štěstí a životní pohodu,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…